Akcija za socijalnu pravdu: Potrebno preispitati privatizaciju nekadašnjeg vojnog kompleksa u Meljinama

"Kontroverzna privatizacija realizovana je davne 2008. godine, kada je kupcu kompleks prodat za 25,1 miliona eura, ali tako što mu je omogućeno da cijenu plati obveznicama, koje je tadašnja vlada otkupljivala po vrijednosti od jedan euro, ali su na tržištu one trgovane po 35 centi"

4310 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ASP
Foto: ASP

Akcija za socijalnu pravdu saopštila je da je potrebno privatizaciju nekadašnjeg vojnog kompleksa u Meljinama što prije preispitati.

To je, kako navode, potrebno učiniti na način da se utvrdi da li je za prodaju vrijedne lokacije plaćena tržišna cijena, što otvara prostor da se vrati u državno vlasništvo, kako je to ranije učinjeno sa ulcinjskom Solanom.

Mediji su, kako se navodi u saopštenju Akcije za socijalnu pravdu, nedavno prenijeli informaciju da se pred međunarodnom arbitražom suda u Hagu, pred kojim je odštetni zahtjev Atlas grupacije od pola milijarde eura, na odštetni zahtjev te grupe za bolnicu Meljine odnosi iznos od 80 miliona eura.

"Kontroverzna privatizacija realizovana je davne 2008. godine, kada je kupcu kompleks prodat za 25,1 miliona eura, ali tako što mu je omogućeno da cijenu plati obveznicama, koje je tadašnja vlada otkupljivala po vrijednosti od jedan euro, ali su na tržištu one trgovane po 35 centi", saopštili su oni.

Prema raspoloživim javnim podacima, Konzorcijum, čiju su, kako navode, okosnicu činili Invest i Atlas banka, u vlasništvu Duška Kneževića, kojeg su tada mediji označavali bliskim tadašnjoj vladi, suštinski je, kako tvrde, platio oko 10 miliona za kompleks, koji je obuhvatio 50.000 zemljišta i 24.000 objekata.

Poručili su da je samo neku godinu kasnije za potrebe vlasnika vrijednost lokacije utvrđena na 56 miliona eura, a on nikada nije realizovao investicioni program od 119 miliona eura, koji se, kako navode, obavezao da će sprovesti u sedmogodišnjem roku, računajući od usvajanja novog planskog dokumenta.

Dodaju da iako je tenderom tražen razvoj zdravstvenog turizma, planskim dokumentom je višestruko uvećana cijena lokacije, jer je omogućena gradnja oko 90 hiljada kvadrata objekata, od čega dvije trećine za turističke apartmane i hotel, a trećina za bolnički kompleks.

Ističu da Vlada Crne Gore nikada nije javno saopštila preciznu cijenu plaćenu obveznicama.

"Takođe, nije poznato ni kolika je trenutna tržišna vrijednost lokacije, koja se nalazi na samoj obali mora. Kompanija „Meljine kompleks“, koja je vlasnik kompleksa, sada je u stečaju. U međuvremenu, zaposleni traže promptno rješenje problema", navode iz Akcije za socijalnu pravdu.

Kazali su da je Vlada prošle godine u državno vlasništvo vratila vrijednu lokaciju Solane u Ulcinju, utvrđujući da kupac nije platio tržišnu cijenu.

I za slučaj privatizacije bolničkog kompleksa u Meljinama se, kako kažu, može ocijeniti da se radi o sličnom modelu, te je neophodno preduzeti konkretne mjere u cilju zaštite javnog interesa u zemlji i interesa Opštine Herceg Novi, zajedno sa zaposlenima.

Bonus video: