Abazović: Poslovnim minusom EPCG-a građanima uštedjeli 650 miliona eura

Predstavnici bivših radnika Željezare Tosčelik, sačekali su premijera i sa njim i rukovodstvom EPCG su kratko porazgovarali i u vezi s preuzimanjem te kompanije od strane Elektroprivrede

9104 pregleda 26 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, nakon sastanka sa rukovodstvom Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) saopštio je da ga brine poslovni minus te kompanije od oko 60 miliona eura, ali dodaje da je alternativa tome bilo poskupljenje električne energije za građane, što oni nijesu uradili i time su uštedjeli 650 miliona eura građanima.

"Minus je nastao jer smo u ljetnjim mjesecima postali veliki uvoznici električne energije. U tim trenucima cijena električne energije je na berzi dostizala cijenu i 800 eura MWh, a mi je građanima prodajemo za 50 eura MWh. Dakle, uvozili smo i 12 puta skuplje nego što smo prodavali građanima. Taj minus treba da regulišemo u sezoni kada smo mi proizvođači – pozna jesen, zima i početak proljeća. Alternativa tome je bila da imamo znatno skuplju struju i da opteretimo građane i privredu ili da uđemo u sistem restrikcija“, kazao je Abazović.

Kako je istakao, Crna Gora je jedna od rijetkih država koja nije građanima povećala cijenu električne energije, a "žrtvu su svjesno“ podnijeli.

"Elektroprivreda je vlasništvo građana Crne Gore i građani i privreda imaju pravo da koriste benefite i u ovim teškim vremenima osjete da neko brine o njima. Imamo uvjeravanja da bi uz jednu prosječnu kišnu sezonu mogli čak i do kraja godine da imamo i dobre bilanse, ako ne, onda bi ti bilansi bili značajno poboljšani na proljeće 2023”, kazao je Abazović, i dodao kako im je cilj da se "sačuva kičma razvoja EPCG“ i da su na dobrom putu da to i urade.

“Za Vladu energetika ostaje u fokusu. Moramo konačno da počnemo sa izgradnjom energetskih objekata u Crnoj Gori, nakon više decenija. Moramo pokrenuti taj investicioni ciklus”, poručio je.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović, kazao je da su energetski bilansi Elektroprivrede pozitivni i da nije suštinska stvar da li će se pogoditi sa poslovnom godinom.

“Suština je to da će Elektroprivreda biti stabilna i biće zamajac privrednog razvoja Crne Gore, a najveću dobit su imali građani. Niko maltene nije osjetio ovu krizu, a svi znamo šta bi se desilo da smo povećali cijenu građanima i kakvu bi to inflaciju izazvalo”, kazao je Đukanović.

Željezara vrijedi “enorman novac“

Predstavnici bivših radnika Željezare Tosčelik, sačekali su premijera ispred Elektroprivrede i sa njim i rukovodstvom EPCG su kratko porazgovarali i oko preuzimanja te kompanije od strane Elektroprivrede.

Abazović je podsjetio da je Tosčeliku data ponuda za preuzimanje nikšićke Željezare, da se čeka njihov odgovor na tu ponudu, koja im je ranije bila prihvatljiva.

Željezara Nikšić
foto: Svetlana Mandić

"Onda možemo da idemo u preuzimanje Željezare”, kazao je Abazović.

Dodao je da će još jednom kontaktirati tursku kompaniju od koje očekuje pozitivan odgovor.

Kazao je da Željezara vrijedi “enorman novac” i da razumije političku retoriku onih koji su uništili Željezaru.

“Vjerujem, a taj utisak dijele i kolege, da ako budemo imali samo malo poslovne logike, da ćemo napraviti odličan poslovni aranžman koji će biti u korist građana i Nikšića i cijele Crne Gore. Mi želimo da se imovina državnih kompanija uvećava. Ne želimo da se srozavamo kao što smo se srozavali 30 godina i da uništavamo državni kapital”, poručio je Abazović nakon sastanka

Đukanović je istakao da zabrinutost za Željezaru iskazuju oni koji su fabriku sa 7,5 hiljada radnika doveli do toga da maltene nema zaposlenih.

"Ubijeđen sam da će Elektroprivreda znati dobro da gazduje tom imovinom i da će od toga imati koristi svi, država, grad Nikšić i EPCG", rekao je Đukanović.

Kompanija je za Željezaru uradila nacrt biznis plana, a Đukanović najavljuje i mogućnost da u tom aranžmanu imaju i partnere.

"Nije mjesto da saopštavamo ko je sve zainteresovan da bude sa nama partner u Željezari, ali vrijeme će pokazati. To su toliko dobre vijesti pa ne bih želio da poslije eventualno dođe do nekog razočarenja, ali idemo da radimo", poručio je Đukanović.

Predstanici bivših radnika Željezare kazali su da se nadaju da će na narednom sastanku dobiti i konačnu odluku da EPCG preuzima fabriku.

"Naš zahtjev je prema premijeru bio da se uključi, jer kad je Tosčelik došao u Željezaru to je bila politička priča, pa neka i sad pozovu Vladu Turske", rekao je Ivan Vujović predstavnik radnika.

Kazao je da su u Željezari već popisne komisije, što je znak da je turski investitor spreman da proda Željezaru.

"Radnici su iscrpljeni i fizički i psihički, a o finansijskoj situaciji i da ne govorim. Turskom vlasniku poručujemo da sigurno više neće ulaziti u tu fabriku. Mi jesmo više od pet mjeseci ovdje, ali ćemo nastaviti da se borimo i nećemo odustati", poručio je Vujović.

Nakon sastanka sa Abazovićem, predstavnici radnika su ostalim željezarcima prenijeli detalje i dogovorili su se da pošalju zahtjev Ambasadi Turske da ih prime na razgovor kako bi ih zamolili da posreduju kod Tosčelika da se njihova situacija što prije riješi.

Ukoliko do petka ne dobiju odgovor iz ambasade, odlučili su da organizuju protest ispred iste.

Bonus video: