"Kraljičina plaža" u zimskom snu

Nije izvjesno kada će biti nastavljena izgradnja hotela sa depadansima u Miločerskom parku. Početak gradnje zavisi od toka arbitražnog postupka pred sudom u Londonu

16885 pregleda 5 komentar(a)
Gradnja još ne počinje: Kraljičina plaža, Foto: Vuk Lajović
Gradnja još ne počinje: Kraljičina plaža, Foto: Vuk Lajović

Iako je građevinska sezona za elitni dio budvanske opštine počela 1. oktobra, na gradilištu hotela “Kraljičina plaža” sa depadansima u Miločerskom parku mehanizacija miruje.

Kompanija “Adriatic properties”, zakupac elitnog hotelskog kompleksa Sveti Stefan - Miločer, koja je investitor, kako je “Vijestima” rečeno, još ne namjerava da nastavi gradnju.

”Nije izvjesno kada će biti nastavljena izgradnja hotela “Kraljičina plaže”. Početak gradnje zavisi od toka arbitražnog postupka pred sudom u Londonu”, saopšteno je “Vijestima”.

Sud u Londonu trebalo bi do kraja mjeseca da donese odluke po predlozima “Adriatic propertiesa”, nakon čega počinje arbitraža po tužbi za odštetni zahtjev od stotinu miliona eura.

”Adriatic properties” je prošle godine, nakon što su mještani polomili kapiju na Kraljičinoj plaži, a Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom onemogućilo postavljanje nove kapije, koja je prema tvrdnji uprave te državne kompanije svih prethodnih godina bila nelegalno postvaljena, odlučio da grad- hotel “Sveti Stefan” i Vilu “Miločer” zatvori. Kao razlog za to je navedeno da ne može gostima garantovati diskreciju i mir.

Pred Arbitražnim sudom u Londonu “Adriatic properties” je pokrenuo postupak kojim traži 100 miliona odštete zbog nepoštovanja ugovora, a Vlada i njena kompanija “Sveti Stefan hoteli” su uzvratili svojom tužbom.

Grad-hotel je već drugu sezonu zatvoren, iako se očekivalo da će ovoga ljeta biti postignut dogovor sa Aman rizortom da “Sveti Stefan” bude otvoren, to se nije dogodilo.

Međunarodni arbitražni sud u Londonu odbio je zahtjev države Crne Gore da se otvori grad-hotel “Sveti Stefan” i Vila “Miločer” ove godine.

Kako je rečeno, zakupac hotelskog kompleksa Sveti Stefan - Miločer pred Arbitražnim sudom dobio je sva preliminarna pitanja i sve privremene mjere na arbitraži.

Odbijen je i zahtjev države da se neotvaranje hotela ima smatrati kršenjem ugovora, kao i da su plaže samo hotelske do okončanja arbitraže u meritumu.

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma saopštilo je da nije tačno da je kompanija “Adriatic properties” u arbitražnom postupku koji se vodi u Londonu “dobila prvu rundu”, i da “neotvaranje hotela nije kršenje ugovora” i da su “plaže hotelske, do okončanja arbitraže”.

Nakon ljetnje sezone trebalo je uveliko da započne izgradnja hotela, ali gradilište je mirno.

Izgradnja Kraljičine plaže povjerena je podgoričkoj kompanijia Bemax, na čijem sajtu se navodi da je vrijednost procijenjenih radova 14,5 miliona eura. Kako se navodi na sajtu, urađeno je 65 odsto zemljanih i 70 odsto armirano- betonskih radova.

Vlada je 2007. dala u višedecenijski zakup najelitnije domaće ljetovalište grad- hotel “Sveti Stefan”, Vilu “Miločer” i tadašnji hotel “Kraljičina plaža”. Po tadašnjem ugovoru, garantovana godišnja zakupnina je 1,6 miliona eura, ali je ugovorom predviđeno da se zakupnina može revidovati svake treće godine. Zakupac se obavezao da hotele mora držati otvorenim minimum 11 mjeseci, ali i da u rekonstrukciju Svetog Stefana uloži 50 miliona eura.

Aneksom ugovora iz 2015. za “Sveti Stefan” produžen je zakup za 12 godina, do 2049. godine i smanjena kirija sa 1,6 miliona na 1,1 milion eura. Aneksom za “Kraljičinu plažu” zakup je produžen sa 30 na 90 godina godina i omogućena je izgradnja hotela sa depadansima (apartmanima za prodaju) na mjestu starog hotela u stoljetnom parku.

Novi hotel “Kraljičina plaža” prema projektu će imati dvije podzemne etaže sa 137 parking mjesta, prizemlje i četiri sprata. U objektu će biti 126 smještajnih jedinica, od čega 60 soba i 66 apartmana za prodaju, u okviru kojih će se nalaziti 262 kreveta.

Površine hotelskih soba biće od 30 do 70 kvadrata i projektovane su kao jednokrevetne i dvokrevetne. Apartmani će biti veličine 62 do 317 kvadrata, a projektovani su kao dvokrevetni, trokrevetni, četvorokrevetni, petokrevetni i šestokrevetni. Apartmani će imati trpezariju, dnevni boravak, dvije do četiri spavaće sobe sa kupatilom i garderoberom, radnu sobu, prostoriju za osoblje, kuhinju i terasu sa zelenilom.

Dozvola za gradnju legalna

Vrhovni sud odbacio je kao neosnovan zahtjev Opštine Budva da preispita presudu Upravnog suda koji je odbio tužbu metropole turizma protiv saglasnosti glavnog državnog arhitekte na idejno rješenje hotela “Kraljičina plaža” u Pržnu. Upravni sud je početkom maja prošle godine odbio tužbu Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva, koji je tražio da se poništi rješenje nekadašnjeg glavnog državnog arhitekte Dušana Vuksanovića, a koji je početkom avgusta 2019. dao saglasnost na idejno rješenje novog hotela.

Tužbom protiv tadašnjeg Ministarstva održivog razvoja - Direktorata glavnog državnog arhitekte, Upravnom sudu je predočeno da je saglasnost data nezakonito, suprotno Prostornom planu posebne namjene za obalno područje.

Vrhovni sud je potvrdio presudu Upravnog suda da je rješenje glavnog državnog arhitekte o davanju saglasnosti zakonito.

Bonus video: