Čelanović: Energetske kompanije isisale energiju iz energetskog sektora

"Teško je zamisliti da monopolistička kompanija koja se bavi proizvodnjom struje u godini kada cijena struje dostiže istorijske maksimume, može da ne ostvari milionske profite, a kamoli da bude u minusu 60 miliona"

1660 pregleda 6 komentar(a)
Čelanović, Foto: SD
Čelanović, Foto: SD

Generalni sekretar Socijaldemokrata Crne Gore Miloš Čelanović ocijenio je da su menadžmenti Elektroprovrede Crne Gore (EPCG) i Crnogorskog elektodistributivnog sistema (CEDIS) "uspjeli da isisaju svu energiju iz energetskog sektora".

Čelanović je izrazio zabrinutost zbog informacije da energetske kompanije posluju u minusu.

"Dragi sugrađani, vjerovatno ste čuli za izraz “energetski vampir”. To su oni ljudi koji su sposobni potrošiti vam toliko energije u svega par minuta da od ostatka dana ne očelujete ništa. E to su vam, u energetici, upravljačke strukture CEDIS-a i EPCG-a", rekao je Čelanović.

Dodao je da "to što su uspjela ova dva menadžmenta rijetko kome bi pošlo za rukom".

On je naveo da je napravljen "niz loših poteza" za svega 12 mjeseci upravljanja.

"Uspjeli su zaposliti 1.400 ljudi. EPCG Solar je u jednom trenutku imao 300 novih radnika koji su uspjeli ugraditi jedansolarni panel. Sada je taj broj možda i veći", kazao je Čelanović.

Dodao je da je "CEDIS u minusu preko 10 miliona eura, dok je EPCG trenutno u minusu 60 miliona eura".

"Teško je zamisliti da monopolistička kompanija koja se bavi proizvodnjom struje u godini kada cijena struje dostiže istorijske maksimume, može da ne ostvari milionske profite, a kamoli da bude u minusu 60 miliona. Ali eto, i za to imamo ljude. EPCG je uspio u naumu da bude direktni učesnik u gašenju KAP-a. Dao je KAP-u ponudu elekrične energije koja se ne može prihvatiti. Dok je Željezara imala drugi tretman, iako spadaju u istu grupu potrošača", naveo je Čelanović.

On je naveo i da EPCG po zakonu mogao povećati cijenu električne energije za svega šest odsto. Što, kako je dodao, znači da prema objavljenim bilansima je mogao prihodovati nekih četiri miliona više na račun malih potrošača, odnosno domaćinstava.

"E sad, pošto ste nam potrošili cca 70 miliona, uštedjeli 4 miliona, dođete građanima i Crnoj Gori nekih 66 miliona gospodo. Rudnik neću ovog puta ni pominjati-to je priča za sebe", zaključio je Čelanović.

Bonus video: