Novac hitno potreban, Vladi vezane ruke

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kaže da se ne može dati direktna pomoć iz budžeta Institutu jer bi se prekšio Zakon o kontroli dodjele državne pomoći

32349 pregleda 28 komentar(a)
Menadžment bi da mijenja cjenovnik od početka naredne godine: Institut “Dr Simo Milošević”, Foto: Arhiva Vijesti
Menadžment bi da mijenja cjenovnik od početka naredne godine: Institut “Dr Simo Milošević”, Foto: Arhiva Vijesti

Država nije u mogućnosti da Institutu “Dr Simo Milošević” u Igalu da direktnu finansijsku pomoć iz budžeta jer su zakonom o kontroli dodjele državne pomoći definisani uslovi u kojima određena kompanija bez obzira na vlasničku strukturu (javna/državna ili privatna) može da primi državnu pomoć, a shodno zakonskim mogućnostima ćemo se založiti da dođemo do adekvatnog rješenja za ovu zdravstvenu ustanovu.

Ovo je za “Vijesti” kazao ministar zdravlja Dragoslav Šćekić koji je najavio da će do kraja ovog mjeseca biti raspisan tender za izradu studije izvodljivosti za dalji razvoj i funkcionisanje Instituta i koji treba da prikaže na koji način i sa koliko ulaganja se može očekivati održivo poslovanje.

Ukupni trenutni dug Instituta po osnovu rezervisanja, kratkoročnih, dugoročnih i odloženih poreskih obaveza je 28,31 milion eura, dok je pomoć Vlade, kako je početkom ove sedmice za “Vijesti” kazao izvršni direktor Instituta Savo Marić, hitno potrebna.

Za opstanak Instituta je važno i da radi bolnica Meljine za čiji opstanak izvršna vlast traži rješenje, a kojoj sada ne može finansijski pomoći zbog istih zakonskih ograničenja, kao i za Institut.

”Vijesti” čekaju odgovor iz kabineta premijera Dritana Abazovića koji je njegov stav kao predsjednika Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte u vezi s presudom Upravnog suda, koji je ocijenio da je zaustavljanje privatizacije Instituta bilo nezakonito i kada se može očekivati sjednica Savjeta za privatizaciju na kojoj bi se ispunio zahtjev Upravog suda da se donese zakonito rješenje u vezi s prigovorom ponuđača na tenderu za prodaju državnog paketa akcija u Institutu “Dr Simo Milošević”.

Upravni sud presudio je da je Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte u vrijeme Vlade premijera Duška Markovića donio nezakonito rješenje u vezi s prigovorom češko-crnogorskog konzorcijuma kojim je osporena odluka tadašnje izvršne vlasti da obustavi prodaju većinskog paketa akcija države u Institutu “Dr Simo Milošević”.

Crnogorsko-češki konzorcijum koji su činili Philibert.a.s. i kompanije Vile Oliva privrednika Žarka Rakčevića bio je jedini ponuđač na tenderu raspisanom 18. 10. 2022. godine i čija je ponuda proglašena ispravnom i da zadovoljava tenderske uslove. Konzorcijum je uložio tužbu Upravnom sudu zbog odluke Markovićevog Savjeta za privatizaciju i presudom je naloženo da se donese zakonito rješenje.

”Zakonom o kontroli dodjele državne pomoći definisani su uslovi u kojima određena kompanija bez obzira na vlasničku strukturu (javna/državna ili privatna) može da primi državnu pomoć. S obzirom da Institut “Dr Simo Milošević” u Igalu ne ispunjava uslove definisane ovim zakonom, država nije u mogućnosti da pruži direktnu finansijsku pomoć Institutu. Međutim, u cilju podrške, Vlada je na sjednici održanoj 10.2.2022. godine donijela zaključak kojim je opredijeljen 1.000.000,00 eura za rehabilitaciju pacijenata koji su imali teže posljedice izazvane COVID-om. Takođe, u okviru Strategije pametne specijalizacije kao jedna od četiri ključne oblasti za dalji razvoj Crne Gore prepoznat je i zdravstveni turizam”, kazao je Šćekić.

Šćekić
Šćekićfoto: Luka Zeković

S obzirom na to da se o zdravstvenom turizmu ne može govoriti bez Instituta koji u ovom segmentu ima veoma značajnu ulogu, a koji posluje s finansijskim poteškoćama, jedna od aktivnosti, kako je rekao ministar, je izrada studije izvodljivosti za dalji razvoj i funkcionisanje ove ustanove.

”Raspisivanje tendera očekuje se do kraja mjeseca, a studija treba da prikaže na koji način i sa koliko ulaganja se može očekivati održivo poslovanje Instituta. Bez navedene studije i bez aktivnog učešća države u njenoj izradi ne može se govoriti o budućim koracima. Ova studija treba da prikaže trenutno stanje Instituta u fizičkom i u finansijskom smislu, da definiše najveće poteškoće u funkcionisanju, a sve u cilju iznalaženja najboljeg modela za održivi opstanak i rad”, objasnio je Šćekić.

Povezani članci

07. Novembar 2022.

Institut Igalo pred stečajem

On je kazao da će se u fokusu analiza naći i cjenovnik usluga Instituta, uključujući i cijene prema Fondu za zdravstveno osiguranje, kao i troškovi zaposlenih koji sada čine više od 80 odsto ukupnih troškova Instituta.

”Za Ministarstvo zdravlja Institut je zdravstveni brend prepoznat širom svijeta i zato ćemo se shodno zakonskim mogućnostima i interesima države založiti da dođemo do adekvatnog rješenja, ali to moraju uraditi i svi u lancu rukovođenja Institutom, kao i akcionari i nadležni državni organi. Problem Instituta je izazvan dugogodišnjim zapostavljanjem od strane države kao većinskog vlasnika i zaista poseban predmet analize mora biti činjenica da ustanova sa velikim iskustvom, potencijalom, stalnim gostima, perfektnom lokacijom na obali mora može da dođe u ovakvu situaciju i traži pomoć od države, umjesto da država valorizuje potencijale iz nje”, zaključio je Šćekić.

Damjanović: Prije odluke Savjeta pitati konzorcijum za mišljenje

Ministar finansija i član Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte Aleksandar Damjanović ”Vijestima” je kazao da je na osnovu uvida koji je imao u presudu Upravnog suda jasno da je poništeno rješenje Savjeta za privatizaciju iz maja 2020. godine i da to znači da je stvar vraćena na ponovno odlučivanje, odnosno, da Savjet treba da odluči o ishodu raspisanog tendra.

”Moje mišljenje je da je prethodni korak da se uputi precizan upit konzorcijumu koji je bio punuđač da li želi da se nastavi postupak i da se shodno tome donese odluka na Savjetu. Podsjećam da je dubioza Instituta ogromna i da je neraspoređeni dobitak 25 miliona iz posljednjih nekoliko godina, a da država nema zakonski mehanizam da pomogne Institut iz državnog budžeta direktno. To znači da se hitno mora naći model za saniranje postojećih dubioza i stvaranje uslova da Institut ima održivo poslovanje”, rekao je Damjanović.

Damjanović
Damjanovićfoto: Boris Pejović

Konzorcijum je ponudio 10 miliona eura za 56,48 odsto državnih akcija Instituta i 27,94 miliona eura za investicije, u narednih pet godina, uz socijalni program.

U pregovorima je obezbijeđen i pristanak ponuđača na uslov komisije da preuzme i sporove Instituta, čiji se finansijski ishod sada ne može predvidjeti.

Rakčević je u avgustu 2018. kupio skoro 26 odsto akcija Instituta, koje su bile u vlasništvu države Srbije, za 2,8 miliona eura.

Ovo je bio peti pokušaj privatizacije Instituta.

Javni poziv je objavljen 16. oktobra 2018, a u izbornoj godini je odlučeno da se poništi tender.

Bonus video: