Budva: Crkva i "Laković" komunalije platili 720 hiljada eura

Prema ugovoru koji je potpisao bivši gradonačelnik Marko Carević, Mitropoliji i HDL-u je obračunato nešto više od 935 hiljada eura za gradnju četiri sprata u Budvi, ali je iznos umanjen zbog planirane ugradnje solarnih panela na zgradi i plaćanja u cjelosti

17105 pregleda 8 komentar(a)
Zgrada se gradi na zaobilaznici, Foto: Vuk Lajović
Zgrada se gradi na zaobilaznici, Foto: Vuk Lajović

Prije nego što je podnio ostavku na mjesto gradonačelnika i funkciju prepustio stranačkom kolegi Milu Božoviću, tadašnji prvi čovjek Budve Marko Carević (DF) stavio je potpis na ugovor o komunalijama sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i kompanijom Hard discount Laković (HDL) vrijedan 720 hiljada eura na ime izgradnju druge faze poslovno-stambenog kompleksa sa 59 stanova.

Kako piše u ugovoru koji je potpisao i tadašnji načelnik Službe za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Ninoslav Kaluđerović, a u koji su “Vijesti” imale uvid, na postojeći jednospratni trgovački centar na zemlji - dobru crkve Sveta Petka na gradskoj zaobilaznici u Budvi, na kojem je hipermarket HDL izgrađen prije dvije godine, dograđuju se još četiri sprata ukupne bruto-građevinske površine 4.967 kvadrata.

Prema važećem “cjenovniku”, kako piše u ugovoru, za kvadrat stambnog prostora u toj građevinskoj zoni Budve Mitropoliji i njenom građevinskom partneru zaračunato je 193 eura, što ukupno iznosi 935.127 eura. Imajući u vidu da će na budućoj stambenoj zgradi biti postavljeni solarni kolektori površine 171 kvadrat, ukupni iznos komunalija umanjen je za 34.398 eura.

Mitropolija je iskoristila i popust o 20 odsto, kako to propisuje opštinska odluka ako se cjelokupni iznos plaća u kešu, pa je konačan račun sveden na 720.583,64 eura.

I prije dvije godine Mitropolija i HDL su iskoristili popust od 20 odsto i komunalije platili u cjelosti, a ugovor su zaključili Carević i Kaluđerović. Tada im je na ime gradnje objekta sa prizemljem i prvim spratom, ukupno 2.970 kvadrata, obračunato 517.802 eura na ime komunalija, a sa uračunatim popustom od 20 odsto, konačna suma iznosila je 414.241,68 eura.

Dan nakon velikog crkvenog praznika - Svete Petke, na zemlji - dobru istoimene crkve, na gradskoj zaobilaznici u Budvi, podgorička kompanija HSL i Mitropolija započeli su izgradnju druge faze poslovno-stambenog kompleksa. Ranije su zaključili dva ugovora - prvim je Srpska pravoslavna crkva zemljišni kompleks ustupila na dvodecenijski zakup i drugi o zajedničkoj izgradnji.

Mitropolija i kompanija HDL podnijeli su ranije Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma prijavu gradnje druge faze poslovno-stambenog kompleksa, nakon što su izmirili komunalije Opštini Budva.

Radovi se već intenzivno izvode, izgrađeni su potporni stubovi na objektu supermarket i polako počinje da dobija obrise buduća zgrada.

Na crkvenoj zemlji pored gradske kapele prije dvije godine izgrađen je veliki jednospratni hipermarket HDL, kao poslovni aranžman sa SPC.

Nekadašnja glavna gradska arhitektica Budve Ana Samardžić je 2019. dala saglasnost na idejno rješenje poslovno-trgovačkog kompleksa HDL.

Idejnim rješenjem na crkvenoj zemlji predviđene su dvije faze - gradnja jednospratnog poslovno-trgovačkog centra i gradnja još četiri sprata sa ukupno 59 stanova.

Da bi HDL mogao da izgradi supermarket, bilo je potrebno kompletiranje parcele, pa je početkom novembra 2018. Skupština opštine, tijesnom odborničkom većinom, dala zeleno svjetlo da se podgoričkoj kompaniji proda 483 kvadrata opštinske zemlje za 154 hiljada eura.

Za to da se gradi supermarket glasalo je deset odbornika tada vladajuće koalicije - šest iz redova DF-a, tri iz Crnogorske, SNP,-a i nezavinsni odbornik Stevan Džaković. Protiv je bilo devet odbornika - sedam iz reda Demokrata, nezavisna odbornica Dragana Vujović i odbornica URA Božena Jelušić.

Prethodno je HDL kupio i sedamdesetak kvadrata od privatnog vlasnika, te sa Mitropolijom dogovorio da zakupi crkvenih 4.518 metara kvadratnih zemlje u okviru kompleksa crkve Sveta Petka.

Kupovinom zemlje od mještana i Opštine formirana je urbanistička parcela, što je bilo neophodno da se realizuje projekat izgradnje prve faze poslovno-stambenog kompleksa.

Ubrzo nakon kupovine, pred notarom je zaljučen ugovor kojim je HDL poklonio 558 kvadrata kupljenih od Opštine i privatnika Mitropoliji, koja je time postala vlasnik cjelokupnog kompleksa.

Novac od zakupa za gradnju hrama

Novac od zakupa, Mitropolija će, kako je više puta saopštavano, usmjeravati za gradnju hrama posvećenom Svetom apostolu Marku, čija je gradnja planirana nedaleko od hipermarketa, uz sami konak crkve Sveta Petka. Na tom mjestu sada se nalazi gradska kapela.

Izgradnja čeka izradu urbanističkog projekta kojim će biti obuhvaćeno dva hektara zemlje Mitropolije, kako bi se stvorile mogućnosti da se gradi najveći saborni hram na crnogorskoj obali.

Još prošle godine, tadašnji minister ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović je obavijestio tadašnjeg gradonačelnika Marka Carevića da je taj vladin resor pristupio izradi planskog dokumenta. Početkom aprila, mitropolit Joanikije sastao se u Opštini Budva sa Carevićem, a tema rezgovora bila je izgradnja hrama, odnosno stvaranja svih uslova da se što prije otpočne.

Bonus video: