Za socijalu dodatnih 45 miliona, 35 miliona za veće penzije i 67 miliona za povećanje plata

Fond zdravstva u narednu godinu ulazi bez dugova i dobiće dodatnih 65 miliona, najavio je ministar finansija Aleksandar Damjanović

55753 pregleda 122 komentar(a)
Damjanović, Foto: Screeenshot
Damjanović, Foto: Screeenshot
Ažurirano: 14.11.2022. 20:41h

Predlogom budžeta za narednu godinu ukupna socijalna davanja biće uvećana za 45 miliona eura, 35 miliona je namijenjeno za povećanje penzije i 67 miliona eura za povećanje plata u javnom sektoru.

Ovo je saopštio ministar finansija Aleksandar Damjanović na sjednici Vlade na kojoj je usvojen Predlog zakona o budžetu Crne Gore za narednu godinu, koji bi sjutra trebalo da bude dostavljen Skupštini na razmatranje.

Predlog budžeta za narednu godinu je vrijedan 2,8 milijardi eura ili 165 miliona više nego ove godine.

Damjanović je kazao da je kapitalni budžet za 35 miliona više od ovogodišnjeg ako se izuzme izdvajanje za auto-put, te da će se finansirati 294 kapitalna projekta kojim su obuhvaćene sve opštine. Ministar je kazao da je sastavni dio budžeta i novac od projekta ekonomskog državljanstva, koji je do sada bio van sistema državnog trezora, dok će na prihodnoj strani biti mjere za suzbijanje sive ekonomije i novog poreskog obuhvata.

"Za zdravstvo je opredijeljeno više novca, i to konkretno za 65 miliona više Fondu zdravstva. I ovo je prva Vlada koja je u potpunosti anulirala dug ovog fonda", rekao je Damjanović.

On je dodao da će više novca biti namijenjeno sportu, sektoru šumarstva i vodoprivrede, a i ubrzaće se i otplata duga po osnovu obeštećenja. "Nedostajuća sredstva su 700 miliona eura, dok je odlukom o zaduženju definisano da ono može biti do 600 miliona. Taj limit može biti i manji i zavisiće od zaduživanja u ovoj godini i stvaranja fiskalne rezerve", rekao je Damjanović.

Premijer Dritan Abazović kazao je da će budžet za 2023. godinu biti "najveći kapitalni budžet koji je Crna Gora ikad imala".

Dritan Abazović
foto: Screeenshot

"Prvi put su predviđeni rast plata u javnoj administraciji, u prosvjeti i Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno u policiji. Prvi put se uvodi dječiji dodatak za svu djecu Crne Gore i prvi put su predviđena sredstva za novorođenčad", kazao je Abazović.

Dodao je da ako bude zaduženja da će "ići u depozit".

Bonus video: