Sindikat Telekoma: Menadžment obmanjuje javnost

"Potpuno je neistinita tvrdnja menadžmenta, da oni prihvataju produženje stečenih prava zaposlenih koja su prethodno egzistirala u Kolektivnom ugovoru"

1761 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Štrajkački odbor Sindikata Telekoma optužio je menadžment te kompanije da "saopštava neistine" i da time "bezočno obmanjuje javnost".

Sindikat Telekoma reagovao je na navode menadžmenta koji je, između ostalog naveo da "rukovodstvo Sindikata postavlja ultimatume za koje i sami znaju da su neodrživi".

"Potpuno je neistinita tvrdnja menadžmenta, da oni prihvataju produženje stečenih prava zaposlenih koja su prethodno egzistirala u Kolektivnom ugovoru. Da je to istina, Aneks Kolektivnog ugovora bi bio istog trenutka potpisan od strane Sindikata, jer kao što smo više puta istakli, zaposleni i Sindikat ne zahtijevaju ni jedno novo niti veće pravo od prava koja su prethodnih više od 15 godina egzistirala u Kolektivnom ugovoru. Apsolutno su neistiniti i navodi menadžmenta 'da je minimalna zarada u Telekomu dvostruko veća od prosječne u Crnoj Gori', jer bi to značilo da je najmanja zarada u Telekomu skoro 1.500 eura. Istina je da prosječna zarada iznosi oko 1.270 eura koji prosjek bode oči zahvaljujući visokim zaradama menadžerske strukture i drugim nezakonito ugovorenim zaradama, dok su zarade ostalih zaposlenih drastično manje", navodi se u reagovanju štrajkačkog odbora Sindikata Telekoma.

Dodaju da se zbog obračuna zarada vodi preko 100 sudskih procesa pred sudovima, pokrenutih od strane zaposlenih "zbog nejednakih zarada ta rad jednake vrijednosti koja nejednakost u obračunu zarada prelazi 30 odsto razlike u zaradama".

"Istina je da su vrijednosti zarada u Crnogorskom Telekomu zbog neusklađivanja zarada sa inflacijom u skladu sa Kolektivnim ugovorom od 2008. godine prepolovljene, osim menadžmentu. Istina je i da se štrajkačkim zahtjevima čak i ne zahtijeva potpuno, već samo djelimično nadoknađivanje obezvrijeđenih zarada i to samo do procenta kojim bi se zarade za rad jednake vrijednosti izjednačile, što je inače zakonska obaveza poslodavca. Iz tog razloga su i odbili zahtjev Sindikata još iz juna mjeseca za formiranje arbitraže za povećanjem cijene rada, iako su na arbitražni postupak bili obavezni po Kolektivnom ugovoru. Istina je da menadžment još od kraja prošle godine, vodi lažne pregovore bez interesa za postizanje dogovora, jer im je cilj bio i tada kao što je i sada poništenje Kolektivnog ugovora, eliminisanje socijalnog dijaloga i uloge Sindikata, kako bi prava zaposlenih sveli na krajnji minimum i na taj način uštedama na rašun zaposlenih ostvarili dodatan profit. Zbog toga, a posebno nakon što su na čelo Kompanije došli predstavnici iz hrvatskog Telekoma i to predsjednik Odbora direktora Siniša Đuranovic i izvršni direktor Stjepan Udovičić, menadžment Crnogorskog Telekoma s njima na čelu, od 2019. godine, bez ustezanja nebrojenim i dokazanim nezakonitostima pokušavaju da zaposlene dovedu na nivo najamnika", navodi se između ostalog u reagovanju.

Bonus video: