Sindikat zaposlenih u socijalnoj djelatnosti CG: Neopravdano da ostanemo na istim koeficijentima zarada

"Mnogo puta smo, u posljednje dvije godine, nadležnima slali zahtjeve za uvećanje koeficijenata, ali nijesmo naišli na razumijevanje"

2072 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreeen Facebook
Foto: Printscreeen Facebook

Sindikat zaposlenih u socijalnoj djelatnosti Crne Gore saopštio je da žele da budu tretirani ravnopravno sa zaposlenima u ostalim djelatnostima i da se uvaži njihov rad.

Predsjednik i potpredsjednik Sindikata zaposlenih u socijalnoj djelatnosti Crne Gore, Goran Simović i Nikola Popović, razgovarali su juče sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem, ministrom rada i socijalnog staranja Admirom Adrovićem i državnim sekretarom u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Darkom Stojanovićem.

Glavna tema sastanka bila je, kako se navodi u saopštenju Sindikata zaposlenih u socijalnoj djelatnosti Crne Gore, uvećanje koeficijenta za zarade i poboljšanje uslova zaposlenih u socijalnoj djelatnosti Crne Gore.

Predstavnici Sindikata ukazali su da su zaposleni u socijalnoj djelatnosti CG dugo godina nepravedno diskriminisani, prvenstveno što se tiče njihove uloge i mjesta u društvu, a takođe i u pogledu zarada, odnosno uvećanja koeficijenata složenosti za utvrđivanje zarade.

Poručili su da je konačno došlo vrijeme da se to promijeni, da se ispravi donekle kriva slika o crnogorskoj socijali, da se istakne značaj njihovog zanimanja i da se njihovi zaposleni počnu vrednovati onako kako zaslužuju.

"Mnogo puta smo, u posljednje dvije godine, nadležnima slali zahtjeve za uvećanje koeficijenata, ali nijesmo naišli na razumijevanje", kazali su iz Sindikata.

Prema njihovim riječima do korone su maltene bili izjednačeni sa zdravstvom, ali je pandemija učinila da se zdravstvu u više navrata uvećaju zarade, naravno opravdano, ali je isto tako potpuno neopravdano da oni ostanu na istim koeficijentima.

"Borbu sa koronom su vodili i naši zaposleni, kako u ustanovama, gdje su bili mjesecima u karantinu i nijesu dozvolili scenario iz Italije, iz Bergama, tako i zaposleni u centrima za socijalni rad, koji su bili u svakodnevnom direktnom dodiru sa svojim korisnicima koji spadaju u najugroženije kategorije društva", naveli su oni.

Navode da su i ovog puta ukazali da nikad nijesu bili neskromni, niti ucjenjivali i pozivali na revoluciju, kao razumni ljudi očekujući da će se i njih neko sjetiti.

"Mi jesmo mali sistem, ali se na njemu temelje sve one vrijednosti koje država Crna Gora baštini", ističu iz Sindikata.

Kazali su da obavljaju takvu djelatnost da na njim, leži odgovornost države prema njenim najugroženijim građanima.

"Ne želimo ni sada da na bilo koji način ugrozimo ni finansije, ni budžet, a ni našu Crnu Goru – samo hoćemo da se uvaži naš rad i da budemo tretirani ravnopravno sa zaposlenima u ostalim djelatnostima", poručili su u saopštenju.

Ističu da su naišli na razumijevanje Adrovića i njegovih saradnika, koji su, kako kažu, odmah uvidjeli njizhov rad i probleme sa kojima se susreću i pružili punu podršku u realizaciji njihovih zahtjeva.

Navode da su i sa svim zahtjevima i problemima upoznali i Damjanovića, sa kojim je dogovoreno uvećanje koeficijenata zaposlenih, ali da će se kroz dalje pregovore doći do procenta koji će biti prihvatljiv za obje strane i približan naravno ostalim djelatnostima.

"Takođe je naglašeno da se odmah mora početi sa radom na izmjenama i dopunama Granskog kolektivnog ugovora za socijalnu djelatnost, koji bi se potpisao u decembru, kako bi se i na taj način unaprijedio položaj i materijalni status zaposlenih i riješili mnogi drugi problemi, koji su se nagomilali sa usložnjavanjem i povećanjem obima posla u socijalnoj djelatnosti", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: