Simović: Šansa da smanjimo uvoz vode

"Na godišnjem nivou se uveze oko 30 miliona litara mineralne vode, za šta se godišnje potroši oko šest miliona eura"
1 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Jadranka Ćetković
Milutin Simović, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 26.09.2017. 20:26h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja raspisalo je konkurs za korišćenje izvorišta mineralne vode Čeoče 15. septembra jer je to prilika da se obezbijedi substitucija uvoza mineralne vode u Crnoj Gori, saopštio je resorni ministar i potpredsjednik Vlade Miluitin Simović. On je kazao da je to na godišnjem nivou oko 30 miliona litara za šta se godišnje potroši oko šest miliona eura.

“Raspisali smo konkurs jer vjerujemo da je to dobra šansa da se realizuje jedna veoma profitabilna investicija. Vjerujemo da je to veoma dobra šansa da se obezbijede nova radna mjesta u Bijelom Polju”, rekao je Simović na konferenciji za novinare na poljoprivrednom gazdinstvu porodice Aličković u selu Bistrica u Bijelom Polju, prenosi TVVijesti.

On je kazao da se u Ministarstvu nadaju da će ljudima koji će raditi u obnovljenoj fabrici na osnovu tog izvorišta biti obezbijeđene plate i redovna isplata doprinosa i poreza državi.

“Podsjetiću da je konkurs za koncesiju otvoren do kraja oktobra i koristim priliku da promovišem tu šansu da se što više zainteresovanih javi i da se kroz utakmicu ponuda dobije dobar domaćin koji će valorizovati kapacitet izvora Čeoče. Zašto bi mi godišnje uvozili 6,5 miliona eura mineralne vode, a rijeke te vode prolaze pored nas? Zašto uposleni koji imaju znanja i potrebu da rade ne bi bili uposleni u tim pogonima?”, kazao je Simović odgovarajući na pitanje zašto je konkurs za Čeoče, nakon neuspjelog prošlogodišnjeg, raspisan sedam dana nakon bankrota Bjelasice Rade koja je do 2015. jedina koristila to izvorište.

Fabrika je 2015. eksploataciju obavljala iako nije na to imala pravo, što je utvrdila Državna revizorska institucija u izvještaju od 16. maja prošle godine. DRI je konstatovala da Bjelasica Rada duguje državi skoro pola miliona eura za koncesije za eksploataciju izvorišta Čeoče i da joj je istekao ugovor o koncesiji 1. aprila 2014. godine. DRI je preporučila da se obračuna koncesiona naknada za 2015. godinu.

Bjelasica Rada, u većinskom vlasništvu Eurofonda formalno je bankrotirala donošenjem rješenja 8. septembra ove godine. Stečaj u tom preduzeću pokrenut je u maju na zahtjev radnika koji više od godinu nijesu primili zarade.

Simović je u Bijelom Polju saopštio da je realizacijom javnih poziva za unapređenje stočnog fonda, kvaliteta mlijeka i uslova za skladištenje stajnjaka, investirano je ukupno 2,6 miliona eura, uz bespovratnu podršku Ministarstva poljoprivrede od 1,36 miliona.

On je kazao da su kroz te pozive ukupno podržana 474 korisnika, od čega 73 odsto iz sjevernog regiona, 24 odsto iz centralnog i tri odsto iz primorskog.

Bonus video: