Vodovod tužio Opštinu Budva, traže 2,8 miliona eura

Budvanska Opština traži od svog osnivača da im vrate novac koji su isplatili na ime dugovanja koje su ostavile firme uključene u korupcionaški projekat desalinizacije morske vode na rtu Zavala

11784 pregleda 1 komentar(a)
Postrojenje za desalinizaciju na Zavali, Foto: Vuk Lajović
Postrojenje za desalinizaciju na Zavali, Foto: Vuk Lajović

Budvanski Vodovod tužio je Privrednom sudu svog osnivača Opštinu Budva, tražeći da im vrate 2,8 miliona eura, koje je, kako tvrde isplatio na ime dugovanja koje su ostavile firme koje su bile uključene u projekat desalinizacije morske vode na rtu Zavala, iako to nije bila obaveza te opštinske firme.

To proističe iz tužbe u koju su “Vijesti” imale uvid.

Time je jedna od najvećih i dalje neistraženih korupcionaških afera budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića, postrojenje za desalinizaciju morske vode na rtu Zavala koje je progutalo više od pet miliona eura građana Budve, dobila novi obrt.

Vodovod je taksativno naveo, pozivajući se na ugovore koje su zaključivani između Opštine i mreže sumnjivih firmi koje su se smjenjivale, da je isplatio milionsku svotu, te traži od Opštine da joj taj iznos vrati.

”Konkretno je sporno što je Vodovod isplatio po osnovu Ugovora o solidarnom jemstvu od 29. juna 2010, kao i po osnovu Sporazuma o definitivnom uređenju međusobnih poslovnih obaveza od 10. jula 2014. iznos od 2.850.409,18 eura. Vodovod je mišljenja da od Opštine može tražiti da mu nadoknadi sve što je isplatio na njen račun povjeriocu Hipo Alpe Adria banci. Dakle, Vodovod je kao jemac ispunio punovačnu i dospjelu obavezu Opštine Budva kao dužnika koju je ona stekla po osnovu Ugovora o pristupu ugovorenom odnosu iz 1. aprila 2010”, piše u tužbi.

Način na koji su se u projektu firme smjenjivale, preuzimanje dugova koje su ostavljale, te vlasnička struktura, više od decenije intrigira javnost, jer su tokovi novca i dalje misterija za istražitelje.

Priču o kontroverznom postrojenju započela je firma “WTE Desalinizacija morske vode” (sestra firme “WTE otpadne vode” koja je vodila projekat postrojenja za otpadne vode u Bečićima, što je takođe milionska afera Marovićeve grupe) sa kojom 2008. budvanski Vodovod zaključuje ugovor o preuzimanju pitke vode. Ugovor je bio krajnje nepovoljan, jer se Vodovod obavezao da vodu preuzima i tokom zimskih mjeseci, iako za to nije bilo potrebe. Postrojenje praktično nikada nije ni profukcionisalo, navodno je radilo u par navrata tokom sušnih ljetnjih mjeseci 2008. i 2009, i to upravo u vrijeme kada je tadašnja tužiteljka Đurđina Ivanović otvorila izviđaj te počela da se raspituje kako je trošen novac građana.

Iako postrojenje nije radilo, računi su redovno dostavljani Vodovodu na naplatu.

Kako su tekla kreditna zaduženja sumnjive firme detaljno je u izvještaju o završnom računu za 2015. navela Državna revizorska institucija.

Preduzeće za desalinizaciju morske vode “WTE Desalinizacija morske vode” je zaključilo sa Hipo Alpe Adria bankom (HAAB) 7. maja 2008. ugovor o dugoročnom kreditu u iznosu od 5,3 miliona eura. Kredit je odobren za kupovinu i postavljanje postrojenja za desalinizaciju morske vode. Međutim, u priču tada ulazi “Mediteran WTE”, firma sa kojom Opština ima 49 odsto kapitala, a čiji je osnivač bio Španac Ruben Slagada Eskudero. I pored insistiranja tadašnje opozcije da DPS uprava grada odgovori ko je Ruben, nikada nijesu dali odgovor.

”Mediteran WTE” je tada sa HAAB i “WTE Desalinizacija morske vode” zaključio Ugovor o pristupanju dugu, odnosno dugoročnom kreditu od 5,3 miliona eura. Krajem juna 2010. Ugovor o solidarnom jemstvu potpisuju HAAB (povjerilac), “WTE Desalinizacija morske vode” (dužnik), “Mediteran WTE” (pristupnik dugu) i Opština Budva i JP Vodovod i kanalizacija (solidarni jemci), na taj iznos.

Tu nije kraj, pa Vodovod i Opština 1. avgusta 2013. zaključuju sporazum o razgraničenju obaveza po osnovu ugovora o solidarnom jemstvu. Na dan potpisivanja sporazuma preostali dug iznosio je 4,5 miliona, od čega su obaveze Vodovoda iznosile 2,1, a Opštine 2,3 miliona eura. Međutim, 6. oktobra 2014. potpisan je novi sporazum između Opštine i Vodovoda za razgraničenje obaveza. Stanje duga na dan potpisivanja sporazuma je bio 3,2 miliona - Opštine milion i po, a Vodovoda 1,7 miliona eura.

Nakon toga, Vodovod zaključuje 2014. i vansudsko poravnanje kojim isplaćuje kontroverznom španskom fotografu Rubenu Salgado Eskuderu (osnivaču firme Mediteran WTE) 650.000 eura i otkupljuje postrojenje, ali primopredaja nikada nije izvršena. Potom Skupština opštine donosi odluku o likvidaciji firme “Mediteran WTE”. Navodno 2016. milionski kredit se vraća.

I Njemci tražili pare, Carević poručio da neće dobiti ni cent

U jeku političke i velike ekonomske krize koja je u ljeto 2020. potresala Budvu, na adresu Opštine tada je stigla milionska tužba “WTE desalinizacija morske vode”, koja je pokrenula spor pred Privrednim sudom, zatraživši da joj lokalna uprava isplati 2,7 miliona eura na ime ugovora o izgradnji postrojenja.

Tadašnji predsjednik Opštine Marko Carević obavijestio je Specijalno državno tužilaštvo da njemačka kompanija pokušava da od Opštine i preko neuspjelog projekta desalinizacije iznudi milionsku sumu na osnovu još jednog projekta iza kojeg stoji organizovana kriminlna grupa.

Opština je ekspresno preko advokatske kancelarije Vladana S. Bojića odgovorila Njemcima, obavještavajući ih da neće platiti ni cent.

Carević je tada dostavio Skupštini opštine na razmatranje izvještaj o radu u kome se navodi da je većina potraživanja preduzeća “WTE desalinizacija morske vode” zastarjela.

Bonus video: