AmCham potpisala Deklaraciju o podršci ekonomskom osnaživanju žena

Vuksanović je istakla da je AmCham posvećena povećanju programa koji razvijaju dodatno vještine kod žena i promovišu mogućnosti za razvoj liderstva

2445 pregleda 0 komentar(a)
Sa potpisivanja, Foto: AmCham
Sa potpisivanja, Foto: AmCham

Američka privredna komora u Crnoj Gori (AmCham) potpisala je Deklaraciju o podršci ekonomskom osnaživanju žena sa Upravom za međunarodnu trgovinu u Ministarstvu trgovine Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

“AmCham je Deklaraciju potpisala kako bi prepoznala doprinos žena i stvorila okruženje u kojem žene napreduju kao liderke, preduzetnice i inovatorke, podržala Agendu Ujedinjenih nacija 2030 o postizanju rodne ravnopravnosti i osnaživanju žena i djevojaka, te uvažila činjenicu da su rodna ravnopravnost i različitost osnovni preduslovi za postizanje održivog ekonomskog razvoja”, navodi se u saopštenju.

Predsjednica AmCham-a, Svetlana Vuksanović, potpisala je Deklaraciju u ime te organizacije tokom istorijske posjete prve američke trgovinske misije u Crnoj Gori, koja je ovog mjeseca održana u Podgorici.

Vuksanović je istakla da je AmCham posvećena povećanju programa koji razvijaju dodatno vještine kod žena i promovišu mogućnosti za razvoj liderstva.

Takođe, kako se i navodi u Deklaraciji, AmCham će identifikovati mogućnosti za smanjenje rodnih razlika u platama i zalagati se za bolju saradnju sa relevantnim akterima na temu rodne ravnopravnosti, biznis sektorom i vladininim tijelima, u cilju postizanja usklađenog i koordinisanog pristupa u sprovođenju rodno- ravnopravnog i inkluzivnog poslovnog okruženja.

Mnoge kompanije koje posluju u mreži AmChams in Europe, a čije je član i AmCham, već sprovode programe i inicijative koje upravo unapređuju ove ciljeve.

“Ciljevi deklaracije su unapređenje ekonomskog osnaživanja žena, rodna ravnopravnost u međunarodnoj trgovini, pozivanje američkih i evropskih kompanija da diverzifikuju svoja radna mesta i podrže kompanije u vlasništvu žena, poboljšavnje alata i usluge za žene, povećanje svijesti o ženama preduzetnicama”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: