Ibrahimović: Energetska kriza u svijetu upućuje region na snažniju ekonomsku i političku saradnju

“Svijetu treba saradnja, istraživanje, inovacije, tehnološki i privredni razvoj, a ne civilizacijski sunovrat koji vodi u rušenje, uništavanje i smrt. Saobraćaj i jeste uvijek bio simbol spajanja, ne razdvajanja“, poručio je Ibrahimović

3218 pregleda 6 komentar(a)
Ibrahimović, Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija
Ibrahimović, Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija

Aktuelna energetska kriza u svijetu upućuje region na snažniju ekonomsku i političku saradnju, saopštio je ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović na Ministarskom sastanku Transportne zajednice Jugoistočne Evrope i dodao da je saobraćaj uvijek bio simbol spajanja.

„Aktuelna energetska kriza sa kojom se svijet suočava, kao nova, nametnuta realnost, još jednom ukazuje na značaj saradnje, i region upućuje na snažniju ekonomsku i političku saradnju, jer samo ekonomski stabilni i nezavisni, jesmo jedan od stubova i političke stabilnosti regiona i šire”, rekao je Ibrahimović u Briselu, na sastanku Transportne zajednice Jugoistočne Evrope, čijim radom trenutno predsjedava Crna Gora.

On je dodao da, u tom smislu, posebno značajnom smatra i saradnju sa kolegama iz Moldavije, Ukrajine i Gruzije.

“Svijetu treba saradnja, istraživanje, inovacije, tehnološki i privredni razvoj, a ne civilizacijski sunovrat koji vodi u rušenje, uništavanje i smrt. Saobraćaj i jeste uvijek bio simbol spajanja, ne razdvajanja“, poručio je Ibrahimović.

Iz Ministarstva kpitalnih investicija su saopštili da je sastanak, pored razmatranja ustaljenih tema koje se odnose na status realizacije akcionih planova na nivou Transportne zajednice, razmatranja statusa realizacije projekata koji su dio indikativnog proširenja Trans-evropske transportne mreže (TEN-T) i statusa procesa revizije TEN-T, te socijalnog aspekta, bio fokusiran i na pridruživanje Ukrajine, Gruzije i Moldavije Transportnoj zajednici.

Učesnici sastanka su, kako je navedeno, istakli značaj jačanja regionalne saradnje, ali i saradnje i sa EU i šire.

Sastanak je bio prilika i da se posebno istakne položaj Crne Gore na saobraćajnom tržištu.

Prema riječima Ibrahimovića tržište pored institucija, pravila i procedura, te infrastrukture, uključuje i predmet trgovine, odnosno teret, pa su obim, struktura i intezitet saobraćajnih tokova jedno od krucijalnih pitanja kojima se treba baviti u narednom periodu.

“Iz pozicije Crne Gore, to nije više neophodnost, nego moranje”, poručio je Ibrahimović.

Sastanak je zaključen usvajanjem zajedničke izjave o jačanju saradnje između Transportne zajednice i Moldavije, Ukrajine i Gruzije, dok je Ibrahimović sve prisutne pozvao na inteziviranje regionalne privredne saradnje.