Vlada usvojila Informaciju o predlogu za povećanje kapitala CEB-a

Trenutno učešće Crne Gore u kapitalu CEB-a iznosi 0,12 odsto ukupnog, odnosno 6,57 miliona eura

3378 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vlada je danas usvojila informaciju o predlogu Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB) za povećanje njenog kapitala, čime bi se povećalo i učešće Crne Gore u njemu.

“U slučaju novog povećanja, ušešće Crne Gore će se određivati u skladu sa procentom sadašnjeg učešća u kapitalu, pa ce ukupno povećanje kapitala Crne Gore u CEB-u iznositi 5,11 milion eura, od čega će uplaćeni iznositi 1,44 miliona ili 28,44 odsto”, navodi se u saopštenju Vlade.

Trenutno učešće Crne Gore u kapitalu CEB-a iznosi 0,12 odsto ukupnog, odnosno 6,57 miliona eura.

U Informaciji se podsjeća da je na sastanku Administrativnog odbora CEB, od 30. septembra predstavljen nacrt Strateškog okvira za period 2023-2027. godine.

Iz Vlade su ukazali da je, kako se razvojni plan za period 2020-2022. godine privodi kraju, potrebno da se uspostavi novi okvir za aktivnosti CEB-a u narednom petogodišnjem periodu.

„Ministarstvo finansija je u Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu uvrstilo četvrtinu iznosa vezano za uplatu povećanja kapitala, za slučaj da povećanje kapitala stupi na snagu tokom naredne godine i da Crna Gora bude imala obavezu da izvrši predmetno plaćanje“, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila je Izvještaj o radu Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore A.D. sa finansijskim iskazima, Izvještaj menadžmenta i Izvještaj nezavisnog revizora za 2021. godinu.

„Imajući u vidu izazove sa kojima se suočila cjelokupna privreda tokom 2020. i 2021. godine, usljed pandemije COVID-19, ključne aktivnosti IRF bile su usmjerene na održavanje likvidnosti privrede i očuvanje radnih mjesta“, ističe se u saopštenju.

Navodi se da je ukupna kreditna IRF aktivnost tokom 2021. godine iznosila 210,3 miliona eura, a da su ukupno odobrena sredstva za podsticaj likvidnosti iznosila 150,6 miliona, kroz 219 plasmana.

U Izvještaju o radu se navodi da je IRF ostvario pozitivan poslovni rezultat u iznosu 2,05 miliona eura, što predstavlja najbolje ostvarenje u poslednjih deset godina.

„Na kraju 2021. godine iznos kapitala je 88.530.655 eura, što predstavlja rast od 13 odsto u odnosu na 2020. godinu. Obaveze po osnovu izvora finansiranja na kraju prošle godine iznose 371.636.419 eura“, dodali su iz Vlade.

Vlada je prihvatila Predlog za davanje saglasnosti za raskid Ugovora o plaćanju dijela poreskog duga imovinom poreskog obveznika Opštine Kolašin, UZZ broj 440/2015 od 11.12.2015. godine i prihvatila Ugovor o raskidu.

Iz Vlade su podsjetili da je Opština Kolašin u aprilu 2015. godine zaključila sa Ministarstvom finansija Ugovor o reprogramu poreskog duga u iznosu od 2,78 miliona eura na period od 20 godina, koji i dalje samostalno otplaćuje, a da je, po istom osnovu, na Vladu upisano pravo raspolaganja na vrijednim parcelama površine 5.046 i 24.736 metara kvadratnih u atraktivnoj sportskoj zoni.

„Imajući u vidu da Opština trpi štetu zbog nemogućnosti njenog korišćenja, Vlada je ocijenila opravdanim da se Ugovor o plaćanju dijela poreskog duga imovinom poreskog obveznika raskine, nakon čega će se ova imovina upisati sa pravom raspolaganja Opštine Kolašin“, navodi se u saopštenju.

Vlada je prihvatila Predlog za kandidovanje projekta „Izgradnja hotela Kolašin Resort&Spa, po kondo modelu poslovanja, Kolašin“, na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma.

Iz Vlade su podsjetili da je taj projekat već bio uvršten na Listu 2019. godine, ali je isključen sa nje jer investitor nije u propisanom roku dostavio novu bankarsku garanciju.

„S obzirom na to da je investitor „Kolašin Resort&Spa“ dostavio novu prijavu u skladu sa novim Javnim pozivom od 4. jula tekuće godine, konstatovano da su ispunjeni formalni uslovi predviđeni kriterijumima iz Odluke i Javnog poziva i zaključeno da se projekat uvrati na Listu“, istakli su iz Vlade.

U dokumentaciji koja je dostavljena uz prijavu navedeno je da je u Kolašinu, na lokaciji u blizini ski-staze Ski centra Kolašin 1450, planirana izgradnja hotela predračunske vrijednosti 13 miliona eura, pri čemu je planirano finansiranje iz sopstvenih sredstava kompanije i njenih stejkholdera.

Iz Vlade su kazali da je u cilju obezbjeđivanja investicije dostavljena bankarska garancija izdata od Universal Capital banke na iznos od milion eura.

„Planirano je da hotel posjeduje kategoriju četiri zvjezdice, 93 smještajne jedinice, tačnije kapacitet od 380 ležaja i posluje po kondo modelu. Namjera investitora je da u okviru hotela otvori 45 novih radnih mjesta“, navodi se u saopštenju.

Usvojena je Informacija o kupovini nepokretnosti za potrebe Državne revizorske institucije i državnih organa, koju je Ministarstvu finansija dostavila Uprava za katastar i državnu imovinu.

Kako je saopšteno, Uprava za katastar i državnu imovinu je ovlašćena da u ime Vlade učestvuje na javnom nadmetanju za prodaju imovine - nepokretnosti stečajnog dužnika Atlas banke, za kupovinu nepokretnosti za potrebe Državne revizorske institucije i državnih organa po početnoj cijeni od 6,38 miliona eura.

„Novac za ovu namjenu je obezbijeđen Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu za ovu godinu, a Uprava je ovlašćena da uplati depozit za učešće u postupku u visini od odsto od početne cijene“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: