Na aerodromu Tivat u oktobru 51.603 putnika

Ovakav obim prometa u prošlom mjesecu,aerodrom Tivat je ostvario na ukupno 672 operacije vazduhoplova, što je opet bolji rezulat nego u oktobru 2021. kada ih je bilo 538

5216 pregleda 1 komentar(a)
Aerodrom u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Aerodrom u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Aerodrom Tivat u oktobra, posljednjeg mjeseca ljetnje IATA sezone ostvario je promet od 51.602 putnika. Iako je to značajno bolji rezultat u odnosu na oktobar prošle godine kada je tivatska vazdušna luka imala samo 26.918 putnika, postignuto u oktobru je skoro 40 odsto manje nego što je iznosio fizički obim prometa tog aerodroma u oktobru do sada rekordne, 2019. godine.

Ovakav obim prometa u prošlom mjesecu, aerodrom Tivat je ostvario na ukupno 672 operacije vazduhoplova, što je opet bolji rezulat nego u oktoru 2021. kada ih je bilo 538, ali je i dalje daleko od onoga što je postignuto u istom mjesecu 2019. kada je bilo 930 operacija polijetanja i slijetanja aviona na pisti pored Tivatskog zaliva.

Za deset mjeseci ove godine ukupan promet aerodroma Tivat iznosi svega 616.515 putnika, što je 5,4 odsto manje od prometa u istom periodu lani. U odnosu na desetomjesečni promet iz 2019. kada je kroz terminalnu zgradu tivatskog aerodroma prošlo 1.316.568 putnika, ovogodišnji promet je više nego duplo manji i iznosi samo 47 odsto rezultata postignutog te rekordne godine.

Rezultat je ovo prvenstveno činjenice što je aerodrom Tivat u posljednje tri godine zbog političko-bezbjedonosnih okolnosti (međusobnih sankcija Crne Gore i Rusije, sankcija EU Bjelorusiji i rata u Ukrajini) potpuno izgubio ta tri tržišta koja su kumulativno, ranije nosila i više od jedne trećine ukupnog prometa putnika i aviona. Iako je ovog ljeta bio nešto povećan broj letova avio-prevoznika iz zapadne i sjeverne Evrope za Tivat, to ni izbliza nije bilo dovolno da nadoknadi enormne gubitke nastale obustavom letova iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije.

Bonus video: