UBCG: Finansijski svijet zahtijeva i zaštitu životnog prostora uz ostvarivanje profita

Klimatska kriza se odnosi na ljudsku i ekonomsku bezbjednost, bezbjednost životne sredine, nacionalnu bezbjednost i sam život planete. Klimatske krize najjače pogađaju one zemlje i zajednice koje imaju najmanje resursa za reagovanje i oporavka, gdje možemo prepoznati i naš region, navodi se u saopštenju.

1502 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Implementacija ESG strategije (Environmental, Social and Governance), zelena energija i uloga privatnog i finansijskog sektora u održivom razvoju bile su teme međunarodne konferencije Jugoistočne Evrope, saopšteno je iz Udruženja banaka.

Udruženje banaka je sa Privrednom komorom i Evropskim savjetom za regionalnu saradnju, bilo suorganizator sastanka održanog u četvrtak, gdje je učestvovalo 78 participanata, iz institucija 13 država podržavalaca memoranduma potpisanog u Antaliji juna prošle godine o saradnji jugoistočne Evrope po principima zelene energije.

"Ovo je godina predsjedavanja Crne Gore, pa se ukazala prilika realizacije inicijativa koje su aktuelne u svijetu od zelene energije do ukazivanja na socioekonomske odnose i kretanja koja će uticati na razvoj privreda i društva u nekom narednom periodu", navodi se u saopštenju UBCG.

U cilju razmjene iskustava, prevazilaženje problema i dostizanje standarda održana je konferencija uz učešće svih regionalnih udruženja banaka, privrednih komora, EBF i Eurochambers kao krovnih institucija kako bi se utvrdili prioriteti i modeli saradnje u regionu, u smislu pristupa zelenim kreditiranjima, pravljenje listinga zelenih kompanija, razmjena iskustava i slično.

Saradnja se predviđa između Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Grčke, Bugarske, Rumunije, Moldavije i Turske.

"Klimatska kriza se odnosi na ljudsku i ekonomsku bezbjednost, bezbjednost životne sredine, nacionalnu bezbjednost i sam život planete. Klimatske krize najjače pogađaju one zemlje i zajednice koje imaju najmanje resursa za reagovanje i oporavka, gdje možemo prepoznati i naš region", navodi se u saopštenju.

Konferencija, nakon uvodnih riječi Amera Kapetanovića u ime RCC-ja, predstavnice Ministarstva ekonomije Jovane Krunić, CEO Evropske bankarske federacije Wim Mijsa, predsjednice PKCG Nine Drakić i generalnog sekretara UBCG Bratislava Pejakovića, uključivala je dva panela. Panel sa diskusijama u vezi Strategije SEE 2030 i njenih ciljeva za ostvarivanje regionalnog održivog razvoja – Uloga privatnog i finansijskog sektora u SDG. Drugi panel je bio posvećen zelenoj transformaciji i ulozi finansija na njen razvoj, najbolje prakse u regionu jugoistočne Evrope i perspektiva razvoja kroz nove zajedničke projekte.

"Savremeni finansijski svijet karakteriše potreba za promjenom paradigme poslovanja, odnosno naslanjanje i osluškivanje društvenih, socijalnih i potreba za zaštitom životnog prostora uz ostvarivanje profitnih ciljeva", navodi se u saopštenju.

Zelene finansije su relativno novi "alat" u rukama kreatora ekonomskih politika, koje prožimaju potrebe za održivim ekonomskim rastom i očuvanjem životne sredine.

"Izazovi su zajednički i globalni. Klimatske promjene predstavljaju veliku opasnost po svjetsku privredu, industriju i ekonomiju. Prema procjenama iznijetim u istraživanju organizacije Climate Central do 2050. godine nekretnine vrijedne 35 milijardi će biti pod vodom u Americi, dok prema drugoj studiji objavljenoj u sklopu Race to Zero, poljoprivredne kompanije i trgovci bi zbog klimatskih promjena mogle da izgube do 150 milijardi dolara vrijednosti do 2030. godine", rekli su iz UBCG.

U UBCG su kazali da ESG-bankarstvo vide kao koncept bankarske djelatnosti, koji se zasniva na principima ekološke, društvene i korporativne odgovornosti prema sadašnjim i budućim generacijama, kao i na praktičnoj implementaciji inicijativa za postizanje održivog razvoja i drugih društveno značajnih vrijednosti.

"Možemo se pohvaliti da imamo banke u našem sistemu koje se već ponašaju u skladu sa ovim globalnim inicijativama", dodali su iz UBCG.

Jedan od zaključaka je ukazao na bitnost da na ovom nivou imamo konkretne stavove, jer će vrlo skoro od regulatora finansijskih tržišta širom svijeta biti ispostavljeni konkretni zahtjevi u ovom pravcu.

Centralna banka (CBCG) postala je član Mreže za ozelenjavanje finansijskog sistema /Network for Greening the Financial System/ (NGFS).

"Mreža za ozelenjavanje finansijskog sistema je međunarodna organizacija čiji su članovi centralne banke razvijenih zemalja i zemalja u razvoju, a u njenom radu, u svojstvu posmatrača, učestvuju i ključne supervizorske institucije na globalnom nivou – Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka i Banka za međunarodna poravnanja", zaključuje se u saopštenju.