Novi rekord u veličini broda u Luci Kotor

Promet u Luci do novembra na nivou 95 odsto rekorda iz 2019.

17111 pregleda 7 komentar(a)
Bilo dana kada su uplovljavala i po četiri kruzera dnevno, Foto: Siniša Luković
Bilo dana kada su uplovljavala i po četiri kruzera dnevno, Foto: Siniša Luković

Luka Kotor je do početka novembra ostvarila 95 odsto svog prometa iz do sada rekordne 2019. godine, čime je uspjela da nadoknadi jedan dio gubitaka prouzrokovanih posljedicama pandemije koronavirusa u protekle dvije godine, a zbog kojih je tokom 2020. ta luka bila gotovo potpuno zatvorena za saobraćaj.

U luku podno zidina Starog grada Kotora, od početka godine do 1. novembra uplovilo je ukupno 414 kruzera - brodova na kružnim turističkim putovanjima, koji su u Boku doveli ukupno 400.899 putnika.

U isto vrijeme, uplovile su i 784 jahte na kojima je bilo ukupno 3.219 putnika. Tokom ove godine uplovila su i dva vojna broda savezničkih NATO snaga koji su boravili u službenoj posjeti Crnoj Gori i našim oružanim snagama.

Najprometniji ovogodišnji mjesec u Luci Kotor bio je avgust kada je zabilježeno 76 dolazaka putničkih brodova i 196 uplovljavanja jahti sa ukupno 93.402 putnika.

Zamjenik izvršnog direktora za marketing i razvoj Luke Kotor Ljubo Radović kazao je da je do sada ostvareno 95 odsto prometa postignutog u rekordnoj 2019. godini.

”Sa postignutim smo više nego zadovoljni. Kada je riječ o kvalitetu i veličini plovila koja su ove godine dolazila u Kotor, tu smo čak i bolji nego 2019”, kazao je Radović ističući da je tako na primjer, ove godine uspostavljen i novi rekord u pojedinačnoj veličini broda koji je uplovljavao u Boku Kotorsku.

Megakruzer “Norwegian Epic” kompanije “Norwegian Cruise Line”, od 155.873 bruto-tone, dugačak 329,5 metara, širok 40,64 metra, visok 61 metar i sa gazom od 8,7 metara, koji može ukrcati maksimalno čak 4.100 putnika te koji je ovog ljeta u nekoliko navrata dolazio u Kotor, tako je preuzeo primat što ga je držao najveći putnički brod što je do sada dolazio u Boku - kruzer “MSC Divina” koji ima 139.072 bruto-tone.

Radović je istakao da je u prvoj polovini godine broj putnika na kruzerima što su uplovljavali u Boku bio redukovan kod velikih kompanija zbog okolnosti vezanih za pandemiju.

”U drugoj polovini godine taj broj se takođe počeo povećavati i u tom segmentu smo takođe zadovoljni”, naglasio je on, dodajući da je bilo dana kada su u Kotoru istovremeno boravila i po četiri kruzera - jedan na vezu na operativnoj obali na Luži, a tri na sidrištima pred Dobrotom, Ljutom i Orahovcem.

Bonus video: