Podsticati i ohrabrivati mlade preduzetnike

„Zajednički se trudimo da ispunimo cilj, a to je Crna Gora u kojoj mladi ostvaruju svoj pun potencijal“, kazao je predsjednik Unije mladih preduzetnika Uroš Bulatović

1562 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Unija mladih preduzetnika
Foto: Unija mladih preduzetnika

Mlade preduzetnike u Crnoj Gori treba podsticati i hrabriti, njegovati njihovu kreativnost i razvijati preduzetničku kulturu, kako bi cjelokupni sistem ubrzao svoj ekonomski razvoj i osjetio boljitak, saopštila je predsjednica Privredne komore (PKCG), Nina Drakić.

“Osnaživanje mladih preduzetnica i preduzetnika, kao i motivisanje mladih da razmišljaju o svojim idejama, budu kreativni, ostvaruju svoje snove i ciljeve i pokreću biznise, prioritet je našeg društva. A sjutra, uz dosta kreativnosti, rada i upornosti, ti biznisi će biti nosioci privrede Crne Gore“, kazala je Drakić na otvaranju Sajma mladih preduzetnika.

Sajam, na kojem će više od 30 mladih preduzetnika iz zemlje i regiona predstaviti svoje djelatnosti, otvoren je u petak u šoping molu Big fashion.

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa rekla je da je sajam odlična prilika za razvoj poslovanja i uspostavljanje kontakata, ali i da oni koji žele da postanu preduzetnici dobiju sve potrebne informacije i odluče se za taj hrabar potez.

„EU nudi mnogo mogućnosti i programa za mlade. Ono što od vas tražimo je da budete aktivni, radoznali i hrabri. EU učiniti sve da vas podrži, kako finansijski tako i radeći s državnim organima kako bi vas i oni hrabrili i uvažavali. Od njih želimo da mlade stave u središte donošenja odluka i sigurna sam da uz vašu pomoć možemo u tome uspjeti“, poručila je Popa.

Izvršna direktorica Investiciono razvojnog fonda (IRF), Irena Radović, kazala je da ta institucija kroz kreditne programe podrške mladima u biznisu omogućava toj populaciji da realizuju svoje planove, iskaže kreativnost i ostvari potencijal.

„IRF ima naglašenu ulogu i preuzeo je poziciju lidera u pogledu finansiranja programa zelene tranzicije crnogorske ekonomije i podrške ženskom preduzetništvu i mladima. IRF je institucija koja snažno podržava mlade ne samo kroz podsticajne kreditne linije za razvoj preduzetništva, već i kroz druge društveno-odgovorne aktivnosti koje za cilj imaju veću inkluziju mladih“, rekla je Radović.

Ona je dodala da je IRF u posljednjih 18 mjeseci podržao 128 projekata u kojima su nosioci biznisa mladi i to u vrijednosti od oko 24 miliona eura.

Generalna direktorica Direktorata za unapređenje konkurentnosti u Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, Olivera Vukajlović, rekla je da je njihov cilj mapiranje dobrih praksi i uskih grla kada je u pitanju preduzetništvo mladih i predlaganje pravaca djelovanja koji će unaprijediti ambijent, usluge, programe i stavove prema preduzetništvu mladih.

Ona je dodala da su više nego dobrodošle preporuke i zahtjevi koji dolaze od mladih preduzetnika i da će Ministarstvo i naredne godine kreirati program za unapređenje konkurentnosti privrede.

Predsjednik Unije mladih preduzetnika (UMPCG), Uroš Bulatović, poručio je da će oni nastaviti sa unaprjeđenjem položaja mladih preduzetnika.

„Zajednički se trudimo da ispunimo cilj, a to je Crna Gora u kojoj mladi ostvaruju svoj pun potencijal“, rekao je Bulatović.

Sajam mladih preduzetnika, koji završava danas, realizovan je uz podršku OEBS-a, Evropske kuće, Delegacije EU u Crnoj Gori, Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, IRF-a, PKCG, Sekretarijata za preduzetništvo i Kancelarija za mlade Glavnog grada, hotela Septembar i Big Fashiona.

Bonus video: