Katnić u julu 2021. arhivirao slučaj: Voda odnijela 11,5 miliona, ali niko neće odgovarati

Opština Budva obaviještena da je Milivoje Katnić još u julu prošle godine stavio tačku na slučaj akva parka

46205 pregleda 19 komentar(a)
Nije našao osnov za krivično gonjenje: Katnić, Foto: SAVO PRELEVIC
Nije našao osnov za krivično gonjenje: Katnić, Foto: SAVO PRELEVIC

Za višemilionsku malverzaciju, gradnju velikog vodenog grada - akva parka na brdu Topliš iznad Budve, niko neće odgovrati, jer je još u julu prošle godine slučaj arhivirao tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.Opština Budva, odnosno Sekretarijata za zaštitu imovine, tek sada je saznao da je Katnić arhivirao slučaj težak 11,5 miliona eura, potvrđeno je “Vijestima”.

Sekretar Đorđe Zenović još sredinom oktobra uputio je pismo glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, zatraživši da im dostavi informacije u vezi sa tim šta je tužilaštvo uradilo sa tri korupcionaške afere budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića - “Vodeni grad”, “Petrovačko šetalište” i “Rusko selo”, koje su oštetile gradsku kasu za više miliona eura.

Prije nekoliko dana dobili su iznenađujući odgovor jer niko u Opštini nije znao da je još prošle godine Katnić zatvorio aferu akva park, pošto ih niko zvanično nije obavijestio o tome.

“Obavještavam vas da je Specijalno državno tužilaštvo u postupku provjere zakonitosti davanja u višegodišnji zakup katastarske parcele vlasništvo Opštine Budva (akva park) i radnji preduzetnih u vezi sa istim, 21. jula 2021. Službenom zabilješkom, koju potpisuje tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, odlučilo da u konkretnom slučaju nema osnova za krivično gonjenje bilo kojeg lica za bilo koje krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti i predmet arhiviralo”, navela je državna tužiteljka upućena u rad u SDT-a Tanja Čolan Deretić u dopisu dostavljenom Zenoviću, u koji su “Vijesti” imale uvid.

“Vijesti” su ranije objavile da je projektom “Vodeni grad” na brdu Topliš pričinjena direktna šteta opštinskom budžetu od 11,5 miliona eura, što su pokazali nalazi istrage u koje je redakcija imala uvid.

U ovom poslu, koji je prije tačno deceniju i po najavljen kao jedan od najvećih u Budvi i u Crnoj Gori, bili su uključeni skoro svi opštinski funkcioneri kojima se sudilo, ili su bili pod istragom u okviru nekoliko korupcionaških afera.

Priča o vodenom gradu počela je krajem 2005. godine, kada je Skupština opštine (SO) Budva dala saglasnost da se parcela od devet hektara na brdu Topliš, gdje je bila divlja deponija, izda u dvodecenijski zakup. Opština je, na osnovu te odluke, raspisala međunarodni tender i formirala komisije za vrednovanje ponude i dodjelu zemljišta u zakup.

Prvorangirani ponuđač, po ocjeni komisija, bila je kiparska firma “Numerico Trading Limited LLC” koja je ponudila 4,5 miliona eura.

Krajem novembra 2005. godine, advokatica Ana Kolarević, kao pravni zastupnik te kiparske kompanije, a na osnovu punomoćja, potpisuje i sastavlja statut i registraciju kćerke firme u Crnoj Gori “Aqua-park”.

Miloš Marović jedan od osnivača firme

Osnivači kiparske kompanije su Miloš Marović, sin tadašnjeg direktora Političkog savjeta DPS-a Svetozara Marovića, sa 450 akcija, direktor “Avale”, pokojni Dragan Bećirović sa 200 akcija, Dragoljub Dvojaković sa 200 akcija i vaterpolista Petar Trbojević sa 100 akcija.

Ugovor o višegodišnjem zakupu zemljišnog kompleksa krajem marta 2006. godine zaključili su, u ime Budve, tadašnji gradonačelnik, pokojni Rajko Kuljača, sa firmama “Numerico trejd limited” i “Aqua-park”.

Odmah nakon potpisivanja, uslijedio je i sporni aneks ugovora, kojim je Opština pristala, što je poslije potvrdila i SO Budva, da bude garant kiparskoj kompaniji za kredit od 1,59 miliona eura za kupovinu i nabavku opreme.

Prema nalazima iz istrage, u koje su “Vijesti” imale uvid, analizom je utvrđeno da je zloupotrebama opštinskog rukovodstva napravljena materijalna šteta Budvi od 11,5 miliona eura.

Kuljača nije pitao Skupštinu da preuzme Akva-park

Naime, nije napravljen vodeni grad na brdu Topliš, a Opština je kasnije, preuzimjući firmu “Akva-park”, preuzela i obavezu da pored kredita od 1,59 miliona eura, plati i obaveze od 8,6 miliona koje je u međuvremenu napravila ta firma, izvodeći zemljane radove i pripremajući teren na pomenutoj lokaciji.

Kako kiparska kompanija nije ispunila ugovorene obaveze, krajem januara 2009. godine Opština preuzima firmu “Akva- park”, a sa njom i milionske obaveze. Za tu odluku tadašnji predsjednik Opštine Rajko Kuljača nije pitao SO Budva.

Prema dokumentima iz istrage, analizom poslovne dokumentacije firme “Aqua-park”, Opština Budva je, između ostalog, preuzela da vrati i obaveze od nešto više od 800.000 eura koje nijesu bile direktno u vezi sa izgradnjom vodenog grada. Riječ je o 330 hiljada eura za organizaciju koncerta Madone i plaćanje nepostojećeg biznis-plana firmi “TOb CO” kao sponzorstvo za kulturnu manifestaciju “Budvansko ljeto” od gotovo 300 hiljada eura.

Inspektori upali u Opštinu

Krajem januara 2012. godine, inspektori odjeljenja specijalnog tužioca za organizovani kriminal ušli su u Opštinu Budva sa nalogom tužiteljke Đurđine Nine Ivanović i uzeli kompletnu dokumentaciju u vezi sa ugovorom lokalne uprave o izgradnji vodenog grada na brdu Topliš. Inspektori su tada oko 11 časova ušli u zgradu i do kasno uveče “pročešljali” opštinsku arhivu, te navodno svaki od dokumenata koji se odnosio na akva park odnijeli za Podgoricu.

Iz Opštine su tada odnijeti i kompjuteri. Međutim, nikada nije podignuta optužnica. Kada je u avgustu 2015. godine pohapšeno na desetine opštinskih funkcionera, u nekoliko korupcionaških afera, spekulisalo se da će na red doći i uključeni u aferu akva park, ali se to nije dogodilo.

Iz Tužilaštva je u više navrata saopštavano da je predmet u fazi izviđaja, te da se rade vještačenja.

Akva park zvršili Rusi

Opština Budva godinama je imala balast u vidu neizgrađenog akva parka, za šta su plaćeni milioni.

Lokalna DPS uprava krajem decembra 2014. godine uspjela je da animira kompaniju “Aquaterra solution”, koja dostavlja najpovoljniju ponudu na tenderu.

Firma iza koje je stajao ruski kapital dobija na trodecenijski zakup 41.889 kvadrata opštinske zemlje na Toplišu i pristaje da za dva miliona eura otkupi i opremu španskog proizvođača “Action waterscapes S.L.”, koju je ranije nabavila kiparska kompanija, a koja je godinama bila lagerovana u barskoj luci.

”Aquaterra solution” uspijeva da ispoštuje sve ugovorene obaveze i za dvije godine izgradi veliki vodeni grad, čije je svečano otvaranje bilo u junu 2016. godine, kada je vrpcu presjekao tadašnji gradonačelnik Budve Srđa Popović (DPS).

Na više od četiri hektara izgrađene su 53 vodene atrakcije, a proteklih godina u akva-parku je radilo 140 radnika tokom sezone, uz svakodnevnu posjetu od više hiljada ljudi.

Opština nikada nije pristala da inostranom partneru umanji cijenu vode, pa su troškovi bivali sve veći. Firma je dobro vodila akva park do 2019. godine, kada počinjenu poslovni problemi, od kada ne plaća godišnju zakupninu od 255 hiljada eura, zbog čega je Opština Budva podnijela tužbu.

Bonus video: