Potrošačka korpa poskupila na 794 eura

Prosječna zarada u oktobru pokriva 90 odsto minimalne potrošačke korpe

3701 pregleda 9 komentar(a)
Vrijednost korpe za godinu porasla 126 eura, Foto: Shutterstock
Vrijednost korpe za godinu porasla 126 eura, Foto: Shutterstock

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za oktobar ove godine iznosila je 794 eura, što je za 126 eura ili 18 odsto više nego u istom periodu 2021. godine, dok je u odnosu na septembar vrijednost za 12 eura veća, pokazuju podaci Uprave za statistiku Monstat.

Prosječna zarada u Crnoj Gori iznosi oko 720 eura, što znači da ona pokriva 90 odsto minimalne potrošačke korpe, što je za desetak odsto više nego lani.

U oktobru izdvajanja za hranu i bezalkoholna pića su iznosila 373 eura, a ostatak od 420,8 eura se odnosi na neprehrambene proizvode i usluge.

Kada su u pitanju prehrambeni proizvodi, najveća izdvajanja u oktobru četvoročlano domaćinstvo imalo je na mlijeko, sir i jaja od 101,2 eura. Podaci Monstata pokazuju da se na meso izdvajalo 74,3 eura, na povrće 65,4 eura, a na voće 38,1 euro. Na hljeb i žitarice domaćinstvo je minimalno potrošilo 37,8 eura, na bezalkoholna pića 17 eura, na šećer, med i džem 16,3 eura, ulje i mast 10,9 eura, a na ribu svega 4,6 eura...

Upoređujući izdvajanja za hranu u odnosu na oktobar prošle godine, ona su veća za 86 eura ili za čak 30 odsto.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

Bonus video: