Prodati državni zapisi za 20,5 miliona eura

Ukupna nominalna vrijednost emisije državnih zapisa iznosila je 30 miliona eura, dok su dostavljene ponude bile vrijedne 43,5 miliona. Iznos prihvaćenih ponuda bio je 20,5 miliona eura

6844 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na prvoj ovogodišnjoj aukciji sa rokom dospjeća od 182 dana, prodati su državni zapisi za 20,5 miliona eura, po prosječnoj stopi od 3,18 odsto.

Ukupna nominalna vrijednost emisije državnih zapisa iznosila je 30 miliona eura, dok su dostavljene ponude bile vrijedne 43,5 miliona. Iznos prihvaćenih ponuda bio je 20,5 miliona eura.

Datum dospijeća državnih zapisa je 24. maj naredne godine.

Državni zapisi su kratkoročne hartije od vrijednosti čijim se emitovanjem država zadužuje za taj iznos, a zainteresovani na aukciji daju svoje ponude sa procentom prinosa, odnosno kamate za taj iznos i period od emitovanja do naplate.

Iz Vlade je ranije najavljeno da će se ove godine zadužiti za nedostajuća sredstva i rezervu za narednu godinu kod domaćih banaka i emitovanjem kratkoročnih državnih zapisa.

Centralna banka (CBCG) je agent državi za emitovanje zapisa, odnosno obavlja posredničku tehničku ulogu.

Državni zapisi su posljednji put emitovani u oktobru 2020. godine, kada su prodati zapisi vrijedni 15 miliona eura po diskontnoj stopi od 0,9 odsto.

Bonus video: