Odbor udruženja trgovine: Opšti kolektivni ugovor učiniti transparentnim i dostupnim privrednicima

"Opšti kolektivni ugovor je jako važan za cijelo društvo jer definiše odnose između poslodavaca i zaposlenih", istakao je predsjednik Odbora Jovan Lekić.

8586 pregleda 3 komentar(a)
Sa sjednice odbora, Foto: PKCG
Sa sjednice odbora, Foto: PKCG

OU trgovine: Opšti kolektivni ugovor učiniti transparentnim i dostupnim privrednicima

Trgovci su iskazali podršku Privrednoj komori (PKCG) u zahtjevu da se potpisivanje Opšeg kolektivnog ugovora odloži dok njegov sadržaj ne bude transparentan i dostupan široj privrednoj zajednici, kako bi se ona o svemu izjasnila, saopšteno je iz PKCG.

Odbor udruženja trgovine PKCG danas je održao vanrednu sjednicu, povodom, kako navode, nedavnih medijskih informacija da se priprema potpisivanje Opšteg kolektivnog ugovora, te da socijalni partneri razgovaraju o modalitetima izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini u dijelu koji se odnosi na neradnu nedjelju.

"Opšti kolektivni ugovor je jako važan za cijelo društvo jer definiše odnose između poslodavaca i zaposlenih. On ne može da se donosi na netransparentan način i iza leđa crnogorske privrede, a ovih dana smo svjesni da najreferentnija crnogorska poslovna udrženja, među njima i Privredna komora, upućuju apele nadležnim organima da se ne žuri sa potpisivanjem OKU jer ga treba učiniti javnim i dostupnim široj privrednoj zajednici", kazao je predsjednik Odbora Jovan Lekić.

Prema njegovim riječima, jedan od najjačih Odbora PKCG, koji okuplja tri četvrtine crnogorske trgovine, smatra da je neophodno po tom pitanju čuti jasan stav crnogorske privrede i da zato traže hitnu sjednicu Upravnog odbora Privredne komore u proširenom sastavu, kako bi se uputili decidni stavovi prema nadležnim organima o potrebi iznalaženja optimalnog modela rješavanja ovog pitanja u korist poslodavaca, zaposlenih i države.

Ivan Antonijević (Mercator-CG) istakao je da je stav te kompanije o neradnoj nedjelji od početka nepromijenjen, odnosno da su protiv bilo kakve diskriminacije po tom pitanju, već da pravila moraju biti jednaka za sve.

"Model koji bi omogućio svima da rade na isti način jedini je prihvatljiv", naglašava on.

Dragan Bokan (Voli Trade) ističe da nisu imali informaciju o pregovorima i predlozima izmjena Opšteg kolektivnog ugovora i modela uvođenja radne nedelje, osim iz medija.

"Voli je protiv ukidanja neradne nedjelje, to je naš definitivan stav po tom pitanju. Pozivamo na poštovanje svih zakonskih regulativa i njihovu pravilnu primjenu, bez pronalaženja takozvanih rupa u zakonu i njegove zloupotrebe, koje za rezultat imaju prodaju gotovo svih kategorija životnih namirnica u uslovima koji su neadekvatni, rad pojedinih trgovina nedjeljom i raznorazna dovijanja i očiglednu namjeru da se izbjegne poštovanje zakona", kazao je Bokan.

Shodno tome, smatra da je neophodno na benzinskim pumpama zabraniti prodaju svega osim štampe, goriva i elektronskih dopuna. Takođe, očekuje da se zabrani prodaja na pijaci nedjeljom svih industrijskih proizvoda koji nisu poljoprivredni i da na način na koji je regulisana neradna nedjelja, isto pravilo važi za sve markete koji posluju u okviru pijaca.

"Kada je u pitanju Opšti kolektivni ugovor, u ovom trenutku treba informisati privrednike i sva udruženja da daju svoje mišljenje, protiv smo toga da se 'preko noći' i na brzinu donose odluke sa kojima nismo upoznati – rekao je on.

Sa stavom Volija saglasni su, kako je saopšteno iz PKCG, i predstavnici HDL-a, a tokom sjednice su se čula i mišljenja da je potrebno omogućiti rad nedjeljom tokom ljetnje i zimske turističke sezone, uvažavajući specifičnosti naše ekonomije, poput sezonalnosti poslovnih procesa.

Potpredsjednik Privredne komore Nikola Vujović pozvao je privrednike na proaktivan pristup i kontinuirane aktivnosti kojima bi se na najbolji način izborili za svoje interese po pitanju OKU i neradne nedjelje.

"Siguran sam da o najvažnijim pitanjima, poput ovih, poslodavci i zaposleni mogu naći zajednički jezik, te da se dosadašnji narativ da je riječ o suprostavljenim stranama mora promijeniti i da samo kroz dogovor i nalaženje najboljih rješenja ovo društvo može ići naprijed", zaključio je predsjednik Odbora Jovan Lekić.

Bonus video: