UKRAJINSKO-CRNOGORSKA KOMPANIJA “LIKO SOHO GROUP” UPUTILA ZAHTJEV VLADI

Traže da ne budu kondo da lakše prodaju apartmane

Investitor želi saglasnost za mješoviti model poslovanja hotela u kome je izdavanje apartmana na dobrovoljnoj osnovi, dok iste apartmane u kondo hotelu vlasnici moraju staviti hotelu na raspolaganje za izdavanje 10 mjeseci godišnje. Vladi dostavljen i korigovani biznis plan po kome će povećati predračunsku vrijednost investicije sa 58 na 61 milion, a biće smanjena i cijena kvadrata sa 5.400 eura na 5.000 eura po metru. Procjena investitora je da će brže prodati smještajne jedinice u mješovitom hotelu

41217 pregleda 54 komentar(a)
Hotel treba da se završi u oktobru 2026. godine (ilustracija), Foto: likosoho.com
Hotel treba da se završi u oktobru 2026. godine (ilustracija), Foto: likosoho.com

Ukrajinsko-crnogorska kompanija “Liko Soho Group” koja treba da gradi hotel u Baru sa pet zvjezdica u okviru projekta ekonomskog državljanstva po kondo modelu poslovanja tražila je od Vlade saglasnost da joj dozvoli da promijeni taj model i da hotel gradi po mješovitom modelu poslovanja, saznaju “Vijesti”.

Vlada bi o tom zahtjevu trebalo da se izjasni na sjednici ove sedmice.

Saglasnost je tražena zbog toga što hotel treba da posluje u okviru nekog renomiranog svjetskog brenda, kome ne odgovara kondo model poslovanja ili se to kosi sa njihovim brendom, poslovnom politikom koju zastupaju.

Prema Zakonu o turizmu, razlika između kondo i mješovitog hotela je u tome što vlasnici apartmane u kondo hotelu moraju staviti hotelu na raspolaganje za izdavanje 10 mjeseci godišnje, a u mješovitom modelu poslovanja izdavanje je na dobrovoljnoj osnovi.

Prije godinu dana na konferenciji za novinare u Vladi najavljeno je da bi hotel trebalo da bude dio svjetskog lanca Radisson hotel group.

Investitor je Vladi dostavio i korigovani biznis plan po kome će povećati predračunsku vrijednosti investicije sa 58 na 61 milion, a biće smanjena i cijena kvadrata sa 5.400 eura na 5.000 eura po metru.

Vlada je u oktobru 2021. godine odlučila da gradnju hotela “Liko Soho” u Baru uvrsti na listu razvojnih projekata u oblast turizma u okviru projekta ekonomskog državljanstva gdje se kupovinom apartmana može doći do crnogorskog pasoša.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, investitor je Vladi ovog mjeseca dostavio izmijenjeni biznis plan gdje je kao razloge za promjenu postojećeg kondo modela poslovanja naveo “društvene okolnosti koje su se znatno promijenile od trenutka uvrštavanja na listu razvojnih projekata u oblasti turizma do danas, a koje su uticale u znatnoj mjeri na tržište nekretnina, a samim tim na poziciju projekta na listi razvojnih projekata u oblasti turizma”.

”Investitor je informisao da je zbog navedenog, intenzivirao pregovore sa vodećim hotelskim operatorima, te da je zaključak koji se nametnuo nakon mnogobrojnih održanih sastanaka, da se izabrani kondo model poslovanja mora promijeniti u mješoviti, u cilju dobijanja renomiranog hotelskog brenda za ovaj projekat”. Naime, prema navodima investitora, ograničenja koja nameće kondo model poslovanja kroz takozvani obavezni rental pool (odnosno obaveznu komercijalnu funkciju smještajnih jedinica koje su predmet pojedinačne prodaje od najmanje deset mjeseci tokom godine), limitiraju značajno sužavaju izbor vodećih hotelskih operatera kojima takav model poslovanja hotela ne odgovara, ili se u cjelosti kosi sa njihovim brendom, poslovnom politikom koju zastupaju”, navodi se u Vladinoj dokumentaciji u koju “Vijesti” imaju uvid.

U korigovanom biznis planu konstatovana je promjena cijene smještajne jedinice, pa će ona iznositi 5.000 eura po metru kvadratnom, dok je u prethodno dostavljenom planu cijena kvadratnog metra iznosila 5,4 hiljade eura.

”Završetak izgradnje hotela se pomjera, pa je plan da se hotel umjesto u avgustu 2026. godine, završi 31. oktobra 2026. godine, a što je u skladu sa rokom važenja prethodno dostavljene u garancije”, piše u dokumentaciji.

Osnivač i predsjednik ukrajinske kompanije Liko Holding i investitor projekta je Igor Lisov. On je ranije najavio i gradnju akva parka, u okviru kojeg će se nalaziti sportske baze za razne oblike vodenih sportova.

Povećavaju broj smještajnih jedinica sa 322 na 409

U izmijenjenom biznis planu koji je investitor dostavio Vladi povećava se i broj smještajnih jedinica sa 322 na 409 različitih struktura, od kojih će165 biti hotelskog tipa, a preostale 244 apartmanskog tipa.

”U korigovanom biznis planu je predviđena izgradnja 350 parking mjesta, u odnosu na prethodno predviđenih 379 parking mjesta. Pored navedenog, period povraćaja investicije sa mješovitim modelom poslovanja kraći je u odnosu na kondo model, a navedena razlika uzrokovana je promjenama u dinamici prodaje smještajnih jedinica garažnih mjesta, odnosno kod kondo modela korišćena je pretpostavka da će do 2026. godine biti prodato 112 smještajnih jedinica, dok se kod mješovitog modela poslovanja planira prodaja sve 244 smještajne jedinice do kraja oktobra 2026. godine”, navodi se u dokumentaciji Vlade.