Leković: Investitor zahtjevom potvrdio da je Opštini Bar i državi nanijeta višemilionska šteta

"Taj cilj investitora jeste možda legitiman, ali nije i cilj građana i grada Bara i na to smo do sada više puta upozoravali crnogorsku javnost"

4385 pregleda 9 komentar(a)
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora
Leković, Foto: Demokratska Crna Gora

Informacija da je investitor Liko Soho Group koji u Baru treba da gradi hotel sa pet zvjezdica u okviru projekta ekonomskog državljanstva po kondo modelu poslovanja, tražio od Vlade saglasnost da mu dozvoli da promijeni taj model i da hotel gradi po mješovitom modelu, samo je potvrda naših navoda od prije četiri godine kada smo upozoravali da je 2019. godine prodajom skoro 30 hiljada metara kvadratnih državnog zemljišta na UP1 zoni A, bloku 1, DUP Topolica III po cijeni od samo 132 e/m2, Opštini Bar i Crnoj Gori nanijeta višemilionska šteta.

To je saopštio Momčilo Leković, predsjednik Kluba odbornika Demokratske Crne Gore Bar.

"Umjesto za očekivanih i minimalnih 10 miliona, vrijedna državna imovina površine 27.972 m2 u centru grada, na 100 metara od mora prodata je tada za samo 3.692.304,00 eura od čega je Opštini Bar pripalo nešto više od million eura. Prema Zakonu o turizmu, razlika između kondo i mješovitog hotela je u tome što vlasnici apartmane u kondo modelu moraju staviti hotelu na raspolaganje za izdavanje 10 mjeseci godišnje, a u mješovitom modelu poslovanja izdavanje je na dobrovoljnoj osnovi, što u suštini znači da po mješovitom modelu nema ograničenja koliko dugo vlasnik može koristiti jedinicu i ponuda smještajnih jedinica preko hotela nije obavezna. Dakle, prostim riječima to više nije jedinica hotelskog smještaja, već stan za prodaju", navodi Leković.

Povezani članci

23. Novembar 2022.

Traže da ne budu kondo da lakše prodaju apartmane

Kaže da se izmijenjenim biznis planom investitora takođe povećava broj smještajnih jedinica koje su namijenjene prodaji.

"Pa, će umjesto prvobitno planiranih 112, do 2026. biti prodate 244 smještajne jedinice, što je više nego duplo u odnosu na ono što je predstavljeno 2019. godine. Zbog čega je ovo važno ? Prema procjeni predmetne imovine koja je vršena 2019. godine kao determinanta za procjenu bila je minimalna očekivana zarada koju investitor očekuje za sebe, a koja je sada kako vidimo očigledno mnogo veća, jer se planira prodaja više smještajnih jedinica što u suštini znači da je utvrđena cijena od 132 eura po kvadratu po kojoj je prodato zemljište, krajnje ponižavajuća", kaže on.

Dodaje da u konačnom ovom prenamjenom, od hotela sa pet zvjezdica polako, ali sigurno ostaje samo sjena.

"Dok će prevashodni cilj investitora na koji će se usredsrediti u narednom periodu biti prodaja stanova i garsonjera odnosno drugim riječima izgradnja stambenog kompleksa na samoj pjeni od mora. Taj cilj investitora jeste možda legitiman, ali nije i cilj građana i grada Bara i na to smo do sada više puta upozoravali crnogorsku javnost", zaključio je Leković.

Bonus video: