Informaciju povuklo Ministarstvo ekonomskog razvoja

Zahtjev za "Liko Soho" vraćen na doradu

Barska opozicija upozorava da bi prenamjenom od hotela sa pet zvjezdica ostala samo sjena

5552 pregleda 2 komentar(a)
DF smatra da tužilaštvo treba da ispita ovaj posao: Lokacija budućeg hotela, Foto: Demokrate CG
DF smatra da tužilaštvo treba da ispita ovaj posao: Lokacija budućeg hotela, Foto: Demokrate CG

Vlada je juče vratila na doradu Informaciju o izmjeni modela poslovanja projekta izgradnje hotela “Liko Soho” u okviru koje je bio predlog zaključka da se ispuni zahtjev ukrajinsko-crnogorske kompanije “Liko Soho Group” da joj izvršna vlast da saglasnost da hotel sa pet zvjezdica u Baru gradi po mješovitom modelu poslovanja umjesto po kondo modelu.

Informaciju je povuklo Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) kojim rukovodi Goran Đurović, a koje je i predlagač ovog dokumenta u koji su “Vijesti” imale uvid.

Vlada je u oktobru 2021. godine odlučila da gradnju hotela “Liko Soho” u Baru uvrsti na listu razvojnih projekata u oblast turizma u okviru projekta ekonomskog državljanstva, gdje se kupovinom apartmana može doći do crnogorskog pasoša.

Prema Zakonu o turizmu, razlika između kondo i mješovitog hotela je u tome što vlasnici apartmana u kondo hotelu moraju staviti hotelu na raspolaganje za izdavanje 10 mjeseci godišnje, a u mješovitom modelu poslovanja izdavanje je na dobrovoljnoj osnovi.

Saglasnost je tražena zbog toga što hotel treba da posluje u okviru nekog renomiranog svjetskog brenda, kome ne odgovara kondo model poslovanja ili se to kosi sa njihovim brendom, poslovnom politikom koju zastupaju. Prije godinu dana na konferenciji za novinare u Vladi najavljeno je da bi hotel trebalo da bude dio svjetskog lanca Radisson hotel group.

Barska opozicija je uputila kritike povodom ovog zahtjeva koji je stigao u Vladu.

Iz Demokratskog fronta (DF) juče je “Vijestima” zvanično rečeno da se boje da će medijski najavljen najveći projekat u strogom centru grada na obali mora završiti kao i prethodni tako najavljivan - Maljevik.

”Od samog starta kada je vladina komisija odredila cijenu kvadratnog metra od 132 evra radi izgradnje hotela sa pet zvjezdica, sumnja je u korupciju postala jasna. Napominjem da je tada na čelu vlade bio Duško Marković. Cijena metra kvadratnog se u okolnim parcelama kreće između 400 i 650 eura, pa stoga čudi kako vladina komisija dođe do 132 eura. Čak je Opština neposredno prije toga odredila cijenu kvadrata na parceli do pomenute od 390 eura”, kazao je odbornik DF-a u barskom parlamentu Branimir Lakićević.

On je kazao da je predviđen po planu hotel sa pet zvijezdica i dolazak elitnih turista, promocija Bara kao centra turizma Mediterana i drugo.

”Od toga već godinama nema ništa i teško da će biti išta, jer u sredstvima javnog informisanja saznasmo da investitor želi da pravi stanove za prodaju, još uz to da i kupci dobiju ekonomski pasoš. Mnogo jada. U svakom slučaju nadamo se da neće niko dozvoliti da Vlada u tehničkom mandatu nešto ovako potpiše jer od same cijene prodaje do mijenjanja namjene zaslužuje ozbiljno razmatranje državnog tuzioca. Mi iz DF nećemo dozvoliti da se državna imovina ovako rasprodaje kakav je to slučaj bio prije savgusta 2020. godine” istakao je Lakićević.

Predstavnci barskih Demokrata su prije dva dana javno saopštili da je informacija da Liho Soho Gropu traži saglasnost Vlade za promjenu modela poslovanja samo potvrda njihovih navoda od prije četiri godine, kada su upozoravali da je 2019. godine prodajom skoro 30 hiljada metara kvadratnih državnog zemljišta na UP1 zoni A, bloku 1, DUP Topolica III po cijeni od samo 132 e/m2, Opštini Bar i Crnoj Gori nanijeta višemilionska šteta.

”Umjesto za očekivanih i minimalnih 10 miliona, vrijedna državna imovina površine 27.972 m2 u centru grada, na 100 metara od mora prodata je tada za samo 3.692.304,00 eura, od čega je Opštini Bar pripalo nešto više od million eura. Prema Zakonu o turizmu, razlika između kondo i mješovitog hotela je u tome što vlasnici apartmane u kondo modelu moraju staviti hotelu na raspolaganje za izdavanje 10 mjeseci godišnje, a u mješovitom modelu poslovanja izdavanje je na dobrovoljnoj osnovi, što u suštini znači da po mješovitom modelu nema ograničenja koliko dugo vlasnik može koristiti jedinicu i ponuda smještajnih jedinica preko hotela nije obavezna. Dakle, prostim riječima, to više nije jedinica hotelskog smještaja, već stan za prodaju” saopštio je predsjednik kluba odbornika Demokratske Crne Gore Bar Momčilo Leković.

Investitor je Vladi dostavio izmijenjeni biznis plan po kome bi da promijeni cijene smještajne jedinice, pa će ona iznositi 5.000 eura po metru kvadratnom, dok je u prethodno dostavljenom planu cijena kvadratnog metra iznosila 5,4 hiljade eura. U izmijenjenom biznis planu koji je investitor dostavio Vladi povećava se i broj smještajnih jedinica sa 322 na 409 različitih struktura, od kojih će165 biti hotelskog tipa, a preostale 244 apartmanskog tipa.