Đurišić napustio Abazovića: Nije prihvatio nijedan moj predlog

Đurišić navodi da je tražio da stručnjaci iz vazduhoplovstva preuzmu "ToMontenegro" kako bi napravili zdravu kompaniju ali da to na kraju nije prihvaćeno

33423 pregleda 59 komentar(a)
Đurišić, Foto: Boris Pejović
Đurišić, Foto: Boris Pejović

Savjetnik predsjednika Vlade za vazduhoplovstvo Zoran Đurišić obavijestio je premijera Dritana Abazovića da prekida saradnju sa njim, jer mu nije prihvatao predloge o budućem radu nacionalnog avio prevoznika "ToMontenegro" i o imenovanju stručnih osoba na ključnim pozicijama.

"I nakon pet mjeseci ogromnih napora, pri čemu sam uložio svo svoje višedecenijsko iskustvo iz oblasti civilne avijacije, pokušavajući da utičem na stvaranje stabilne i zdrave avio kompanije, koju je moguće uspostaviti samo sa profesionalnim Odborom direktora i profesionalnim izvršnim direktorom, 43. Vlada kao i nekoliko prethodnih totalno urušava jedan od najvažnijih projekata koji je svojevrsan podupirač crnogorske ekonomije", naveo je Đurišić u pismu javnosti povodom svoje ostavke.

On kaže da je od četiri profesionalca koja je predložio premijeru za Odbor direktora izabrao samo jednoga, dok je drugi član koji dolazi iz vazduhoplovstva bio Abazovićev izbor.

"Dakle od pet, vazduhoplovno su kredibilna samo dva člana. Tada sam se obratio medijima, i zbog odstupanja od struke, i kršenja profesionalnih principa, ukazao sam da je premijer svega mjesec dana prije imenovanja odbora direktora na sjednici Vlade izjavio 'Crna Gora na žalost nema svoju avio kompaniju'. Potrošio sam ogromnu energiju da ga ubijedim da ipak imamo nacionalnu avio kompaniju, međutim svaki pokušaj da učinim nešto konstruktivno bio je jalov, jer sa druge strane sjede totalne vazduhoplovne analfabete, tj. političke partije, koje, po svaku cijenu, grabe svaku mrvicu sa stola. Te mrvice, obično znače desetinama miliona eura štete. Premijeru sam objasnio da za Izvršnog direktora kompanije mora doći čovjek profesionalan, kredibilan i sa značajnim iskustvom iz vazduhoplovstva. Nakon što je kompanija osam mjeseci bila bez odbora direktora i bez izvršnog direktora, na moju inicijativu konačno je izabran kakav takav Odbor direktora. Kompanija bez izvršnog direktora vodi anarhiji u sistemu gdje se to ne smije dopustiti, a iz razloga što je veoma opasno. Najvažniji dio uspjeha avio kompanije, mogu reći 80 odsto, direktno zavisi od kvaliteta kadrova koji su na pravim mjestima. Na žalost, iz nekih razloga koji nemaju veze sa profesijom i strukom, premijer je podlegao određenim uticajima. Moja pozicija je potpuno marginalizovana, a sve moje sugestije i predlozi anulirani", naveo je Đurišić

On kaže da u kompaniji, na značajnim pozicijama, još uvijek sjede djelovi garniture koja je pod velom tajne kupila avione.

"Kompanija obavlja saobraćaj sa samo jednim avionom, što je manje nego 1999. godine. A u posljednjih godinu i po, sa svega jednim i po avionom napravljen je gubitak od preko 10 miliona eura. Pod ovakvim okolnostima, moj vazduhoplovni kredibilitet i dostojanstvo mogu biti urušeni, te stoga gospodin Abazović i ja od danas prekidamo saradnju koju smo imali, a u kojoj nijesam uspio da realizujem nijedan razuman predlog", kazao je Đurišić.