Abazović: EPCG svojim potezima u kontinuitetu čini prave stvari, izvozimo skoro dva miliona eura struje dnevno

"Trudićemo se da postanemo izvoznica električne energije, a sa ovim cijenama ostvarićemo ono sto su nam ciljevi, da EPCG bude lokomotiva čitavog privrednog razvoja naše društvene zajednice", istakao je Đukanović

20036 pregleda 29 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Svaki cent uložen u energetiku u Crnoj Gori se višestruko isplati. Danas, poslije obilnih padavina tokom prethodnih dana HE "Piva" nam omogućava da ostvarujemo prihod od blizu dva miliona eura dnevno, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

On je danas sa direktorom Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Nikolom Rovčaninom i predsjednikom Odbora direktora EPCG Milutinom Đukanovićem obišao hidroelektranu "Piva".

"Danas smo na HE "Piva", na jednom grandioznom objektu koji je izgradila velika snažna država. Iako je ova velika nekadašnja država Jugoslavija gradila ovako grandiozne objekte, naša ambicija je da i naša zemlja uđe u izgradnju energetskih objekata i ambicija je da sa sa time krenemo što prije kako bi i Crna Gora postala izvoznik električne energije. Postoje svi preduslovi za to", rekao je Abazović.

Abazović je istakao da smo sada, nakon gubitaka u ljetnjim mjesecima, u povoljnijoj situaciji.

"Čim smo došli u situaciju povoljnije hidrometeorološke situcije mi krećemo da ostvarujemo prihod. Očekivanja su da se gubici eliminišu do kraja ove godine, a očekujemo značajne prihode u toku januara, februara, a i marta kada krene otapanje snijega", rekao je Abazović novinarima.

Poručio je da EPCG svojim potezima u kontinuitetu čini prave stvari.

"A želimo da vidimo da i u durgim crnogorskim gradovima počne izgradnja energetskih objekata jer ne želimo da dođemo više u situaciju kao ljetos, kada smo usred neočekivane globalne krize uvozili električnu energiju po enormnim cijenama. Sada je situacija malo obrnuta, ide nam u prilog povećanje cijena električne energije, ali to neće osjetiti crnogorski građani. Nama bi odgovaralo da te cijene još malo poskupe kako bismo ostvarili što veću dobit sada kada smo izvoznici", objasnio je Abazović.

Dodao je da je plan da pokušamo da zimu prođemo mnogo bolje nego neke zemlje koje su vjerovatno imale utisak da će biti u daleko povoljnijoj situciji u odnosu na Crnu Goru, a kako sada stvari stoje to neće biti.

EPCG će biti lokomotiva privrednog razvoja

Đukanović je poručio da je ulaganje u energetiku ulaganje u interes građana.

"Pedeset godina nismo bili u stanju da izvršimo izgradnju takozvanog poplavnog talasa rijeke Zete u Krupac i da imamo tunel Krupac-Slano. Takođe, naša poslovna filozofija je da u blizini energetskih objekata gdje imamo gotovu energetsku infrastrukturu gradimo solarne elektrane. Te visoravni su idealne za to", rekao je Đukanović.

On je pozvao sve javne ustanove, a pogotovo škole da instaliraju solarne panele kako se ne bi dešavale krize.

"Električna energija je proizvod koji možemo da proizvodimo, a koji je potpuno konkuretan u svim ostalim zemljama svijeta. Trudićemo se da postanemo izvoznica električne energije, a sa ovim cijenama ostvarićemo ono sto su nam ciljevi, da EPCG bude lokomotiva čitavog privrednog razvoja naše društvene zajednice", istakao je Đukanović.

On je dodao i da očekuje od poslanika da promijene određene zakone, da se procedure ubrzaju, jer papirologija donosi nervozu.

Rovčanin je poručio da se Crna Gora nalazi u stabilnoj energetskoj situaciji.

"Blizu smo da izvozimo dva miliona eura struje dnevno. Prošli smo taj kriznji ljetnji period i građani mogu da budu relaksirani. Sljedećih pet mjeseci bićemo izvozno orijentisani. Nećemo sljedeće ljeto dočekati kao što smo dočekali ovo. Imaćemo solarne elektrane i u ljetnjim mjesecima ćemo imati stabilan energetski sistem".

On je istakao da je EPCG jedna od rijetkih energetskih kompanija u Evropi koja je zadržala cijene, dala popuste, nije uvodila restrikcije bez obzira na nestabilnost na berzi i lošu hidrološku sliku.

Bonus video: