Cijene žitarica u padu na međunarodnim berzama

Analitičari saopštavaju da se ne može sa sigurnošću očekivati da će takav trend potrajati

3749 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Cijene osnovnih žitarica nastavile su pad na regionalnim, ali i najvećim svjetskim berzama, dok analitičari saopštavaju da se ne može sa sigurnošću očekivati da će takav trend potrajati jer zavisi od ukrajinsko-ruske krize, obima sankcija protiv Rusije, ekonomskog oporavka Kine, kao i klimatske situacije i padavina u područjima najveće svjetske proizvodnje.

Na novosadskoj Produktnoj berzi protekle sedmice cijena pšenice pala je za 3,03 odsto, a kukuruza za 1,95 odsto.

Izvještaj o kretanju cijena pšenice i kukuruza na Euronext berzi u Parizu
Izvještaj o kretanju cijena pšenice i kukuruza na Euronext berzi u Parizufoto: Produktna berza

”Pšenica nastavlja da ima primat u trgovanju. Za razliku od prethodnog perioda kada je najviše bilo upita za pšenicu sa proteinom 11,5-12%, ove nedjelje interesovanje je bilo izraženo za pšenicu sa većim sadržajem proteina od 13%. Cjenovna razlika između kupaca i prodavaca rasla je kako je nedjelja odmicala. Ugovori su početkom nedjelje zaključeni po cijeni od 38,00 din/kg bez PDV-a, da bi usljed negativnog cjenovnog trenda, krajem nedjelje, pšenica realizovana po cijeni od 36,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cijena iznosi 37,13 din/kg (31,4 centa) bez PDV-a (40,84 din/kg sa PDV-om), što predstavlja pad od 3,03 odsto”, navedeno je u izvještaju.

Na tržištu kukuruza bila je primjetna manja aktivnost i na strani ponude i na strani tražnje.

”Kako je nedjelja odmicala, cijena je bila u padu usljed izostanka tražnje. Ugovori za kukuruz zaključeni su u cjenovnom rasponu od 33,00 do 34,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cijena iznosi 33,99 din/kg (28,8 centi) bez PDV-a (37,39 din/kg sa PDV-om), što je pad od 1,95% u odnosu na nedjelju dana ranije”, navedeno je u izvještaju.

Na najvećoj evropskoj produktnoj berzi Euronext u Parizu cijena pšenice pala je protekle nedjelje za jedan odsto i iznosila je 321 euro po toni. Krajem oktobra cijena je u jednom trenutku bila dostigla 360 eura po toni, a početkom maja bila je i preko 420 eura po toni. Cijena kukuruza u Parizu pala je za 0,82 odsto i iznosila je 303 eura po toni, a tokom septembra i oktobra bila je i preko 340 eura.

Na berzi u Čikagu, najvećoj u sjevernoj Americi, pšenica je protekle nedjelje pojeftinila za 1,64 na 291 dolar po toni, a kukuruz za 0,63 odsto na 261 dolar po toni. Početkom novembra cijena pšenice bila je oko 330 dolara, a kukuruza oko 270 dolara po toni.

”Na cijenu kukuruza i soje u Čikagu i dalje negativno utiče situacija u Kini, sa povećanjem slučaja kovida, što utiče na nižu tražnju. Učesnici su fokusirani i na logističke probleme usljed mogućnosti štrajka američkih željeznica. Rejting usjev ozime pšenice je nepromijenjen na samo 32% ocijenjenih dobro do odlično. Smatra se da je 75% površina sa nedostatkom vode”, navedeno je u izvještaju.

Podaci pokazuju da tržište EU sada ima višak ovih proizvoda i da povećava izvoz, ali se upozorava na smanjenje žetve u Ukrajini.

”U Ukrajini je samo 50% kukuruza požnjeveno. Postoji briga oko kapaciteta sušenja ove žitarice zbog energetskih problema u ovoj zemlji. Prema Ministarstvu poljoprivrede Ukrajine, izvoz žitarica je dostigao 16,2 miliona tona od početka sezone, u poređenju sa prošlogodišnjih 23,8 miliona tona. Rusija ubrzava izvoz koji može dostići između 43 i 44 miliona tona ove sezone”, navedeno je u izvještaju.

Bonus video: