Raičević: Idejno rješenje osnov za saglasnost

Odgovoru predsjednika Opštiene Bar na pitanje koji je stav te lokalne uprave povodom zahtjeva ukrajinsko-crnogorske kompanije "Liko Soho Group" da joj Vlada omogući da hotel sa pet zvjezdica u Baru umjesto po kondo modelu gradi po mješovitom modelu poslovanja

5392 pregleda 0 komentar(a)
Zakonski propisi i odluke se moraju poštovati: Dušan Raičević, Foto: DPS  CG
Zakonski propisi i odluke se moraju poštovati: Dušan Raičević, Foto: DPS CG

Opština Bar će u svim investicionim poduhvatima biti pouzdan partner, ali će uvijek i prije svega insistirati na poštovanju svih zakonskih propisa i postojećih odluka, a kada je u pitanju konkretna lokacija i investicija “Liko Soho”, planski dokumenti definišu ovaj prostor za izgradnju hotela sa pet zvjezdica za koji je data saglasnost investitoru na osnovu idejnog arhitektonskog rješenja.

Za “Vijesti” je ovo kazao predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević u odgovoru na pitanje koji je stav te lokalne uprave povodom zahtjeva ukrajinsko-crnogorske kompanije “Liko Soho Group” da joj Vlada omogući da hotel sa pet zvjezdica u Baru umjesto po kondo modelu gradi po mješovitom modelu poslovanja.

Prema Zakonu o turizmu, razlika između kondo i mješovitog hotela je u tome što vlasnici apartmane u kondo hotelu moraju staviti hotelu na raspolaganje za izdavanje 10 mjeseci godišnje, a u mješovitom modelu poslovanja izdavanje je na dobrovoljnoj osnovi.

”Saglasnost glavnog gradskog arhitekte Opštine Bar odnosi se isključivo na hotel sa pet zvjezdica i to, u skladu sa njegovim tada važećim zakonskim nadležnostima, glavni gradski arhitekta cijenio je arhitektonsko oblikovanje i materijalizaciju objekta hotela sa pet zvjezdica kroz idejno arhitektonsko rješenje istog.

Iz navedenog je jasno potvrđeno naše opredjeljenje da podržavamo razvojnu viziju Bara kao turističke destinacije visoke kategorije, ali i da u svim takvim postupcima poštujemo isključivo zakonske i smjernice definisane planskim dokumentima i ovlašćenjima koje lokalna uprava ima”, kazao je Raičević.

Vlada je prošle sedmice vratila na doradu Informaciju o izmjeni modela poslovanja projekta izgradnje hotela “Liko Soho” u okviru koje je bio predlog zaključka da se ispuni zahtjev ukrajinsko-crnogorske kompanije “Liko Soho Group” da joj izvršna vlast da saglasnost da hotel sa pet zvjezdica u Baru gradi po mješovitom modelu poslovanja umjesto po kondo modelu.

Informaciju je povuklo Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) kojim rukovodi Goran Đurović, a koje je i predlagač ovog dokumenta u koji su “Vijesti” imale uvid.

Zahtjev investitora u korigovanom biznis planu je da poveća broj smještajnih jedinica sa 322 na 409 različitih struktura, od kojih će 165 biti hotelskog tipa, a preostale 244 apartmanskog tipa. Procjena investitora je da će brže prodati smještajne jedinice u mješovitom nego u kondo hotelu.

U korigovanom biznis planu konstatovana je promjena cijene smještajne jedinice, pa će ona iznositi 5.000 eura po metru kvadratnom, dok je u prethodno dostavljenom planu cijena kvadratnog metra iznosila 5,4 hiljade eura.

Raičević je kazao da Opština Bar ima razvojnu viziju grada, ne samo kao lučkog i trgovačkog centra, već kao atraktivne turističke destinacije.

”U tom smislu, zbog daljeg ubrzanog pozicioniranja Bara na turističkoj mapi Crne Gore, regiona ali i Mediterana, naročito u oblasti visokog turizma, našem gradu su potrebni hoteli. Zato ćemo nastaviti da insistiramo da se grade novi hotelski kapaciteti, ali i rekonstruišu postojeći u cilju unapređenja ukupne ponude u oblasti turizma. Razvoja ekskluzivnog turizma ne može biti bez hotela visoke kategorije, pa se naše insistiranje odnosi dominantno na razvoj ovakvih hotelskih kapaciteta, posebno onih koji su povjereni na upravljanje renomiranim svjetskim hotelskim kompanijama koje mogu da doprinesu ugledu Bara kao turističke destinacije visokog kvaliteta”, kazao je Raičević.

Kondo hotel je klasična prodaja apartmana

Đurović je u oktobru 2021. godine sa pozicije potpredsjednika pokreta URA saopštio da država mora hitno krenuti sa eliminacijom izdavanja dozvola za kondo hotele i jasno se mora razgraničiti šta je stambena zgrada, a šta hotel.

Kao negativan primjer naveo je i slučaj davanja dozvole za kondo hotel i uvrštavanje projekta “Liko Soho” grupe u Baru u program ekonomskog državljanstva.

”Kondo hotel je bio osmišljen od bivše vlasti da bi omogućio zamajavanje javnosti prividom da se gradi hotel, a u stvari se radilo o klasičnoj prodaji apartmana” istakao je Đurović.

On je kazao da je takav slučaj i sa najavom gradnje kondo hotela u Baru, gdje je investitor od bivše vlasti kupio “najljepše parče zemlje u gradu” po više nego povoljnim uslovima i “najavio pompezno” gradnju hotela sa pet zvjezdica.

Zaključio je da je interesantno da po navedenom slučaju baš niko iz Opštine Bar nije reagovao, iako je sa njim najviše oštećen grad Bar.