Božović: Poslanici da podrže budžet

"Samo stabilna politička situacija može garantovati održivu ekonomiju, rast i razvoj životnog standarda. U protivnom, sadašnja situacija ako potraje izazvaće sve veće nezadovoljstvo zaposlenih i građana koje će dovesti do pada životnog standarda i ukupnog nezadovoljstva",

2748 pregleda 1 komentar(a)
Foto: SSCG
Foto: SSCG

Predsjednik Skupštine Saveza sindikata Crne Gore Ranko Božović pozvao je poslanike da podrže budžet i prevaziđu razlike u cilju stabilizacije sistema, a sve u službi države.

U saopštenju se navodi da ne mogu, a da ne izraze duboku zabrinutost aktuelnim dešavanjima na društvenoj i političkoj sceni.

"Svjedoci smo da se političari, iz dana u dan, sve više udaljavaju od svakodnevnih životnih tema od esencijalnog značaja za kvalitet života zaposlenih i građana, fokusirajući se na međusobna optuživanja bili u vlasti ili u opoziciji", kazao je Božović.

On je uputio apel poslanicima da podrže budžet i prevaziđu razlike u cilju stabilizacije sistema, a sve u službi naše države.

"SSCG kroz gradske sindikate zadovoljan je pregovorima uoči predlaganja budžeta sa ministrom finansija Aleksandrom Damjanovićem koji je uvažio zahtjeve sindikata i budžetom planirao uvećanja zarada za zaposlene od januara sljedeće godine. Uzimajući sve navedeno samo stabilna politička situacija može garantovati održivu ekonomiju, rast i razvoj životnog standarda. U protivnom, sadašnja situacija ako potraje izazvaće sve veće nezadovoljstvo zaposlenih i građana koje će dovesti do pada životnog standarda i ukupnog nezadovoljstva", rekao je Božović.

U prilog svemu, napominje, da se novi Opšti kolektivni ugovor kao osnovni dokument za radnike ne postpisuje već četiri godine.

"Tražimo da se u okviru socijalnog dijaloga nađe rješenje i ovaj dokument potpiše do kraja godine u protivnom radnici će ostati bez osnovnih prava, što će izazvati dodatna nezadovoljstva kod zaposlenih, a samim tim i radikalizaciju sindikalne borbe. Takođe, poznato nam je da već duže vrijeme EU insistira na socijalnom dijalogu sindikata, poslodavaca i Vlade. Na kraju, svega navedenog pored poboljšanja životnog standarda zaposlenih, moramo uzeti u obzir da i je krajnji cilj naše male, a velike Crne Gore da postane punopravna članica EU", naveo je Božović.