Blažu Đukanoviću ponovo odbijen zahtjev za privilegovani status

Status povlašćenog proizvođača omogućava privilegovani status, jer EPCG garantovano otkupljuje cijelu proizvodnju a ima prihode i od stavke na računu za struju koji se odnosi na obnovljive izvore energije

45002 pregleda 51 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Odbor Regulatorne agencije za energetiku odbio je i novi zahtjev firme “BB Hidro” da joj se prizna status povlašćenog proizvođača električne energije za malu hidroelektranu “Slatina” kod Kolašina.

Vlasnici ove firme su Blažo Đukanović, sin predsjednika države Mila Đukanovića, i njegov poslovni partner Ivan Burzanović.

Status povlašćenog proizvođača omogućava privilegovani status, jer EPCG garantovano otkupljuje cijelu proizvodnju a ima prihode i od stavke na računu za struju koji se odnosi na obnovljive izvore energije.

Ovo je drugi put da “BB Hidro” podnosi isti zahtjev za mHE Slatina, i da ga Agencija odbija. Prvi put ga je Agencija odbila 30. decembra 2020. uz obrazloženje da je zahtjev neuredan i nepotpun. U obrazloženju je Agencija tada navela da “BB Hidro” nije dostavio akt, na osnovu kojeg se, u skladu sa zakonom, kojim se uređuje izgradnja objekata, može pristupiti izgradnji energetskog objekta za koji se traži privremeni status, već prijavu građenja, koja ne predstavlja akt iz Zakona o energetici.

”BB Hidro” je podnijela tužbu Upravnom sudu, koji je 4. oktobra ove godine ponio presudu kojom poništava rješenje Agencije o odbijanju zahtjeva Đukanoviće firme.

U ponovnom postupku ocjenjivanja zahtjeva Agencija je ponovo odbila zahtjev ocjenjujući da je on neuredan.

”BB Hidro” odranije ima status povlašćenog proizvođača struje iz male hidroelektrane Bistrica kod Kolašina, i od toga već ostvaruje prihod. Odluku o koncesiji za ovu hidroelektranu u oktobru 2016. godine potpisao mu je otac Milo Đukanović koji je tada bio predsjednik Vlade.

Bonus video: