Peihua: Autoput Bar-Boljare biće izgrađen u predviđenom roku

Na sastanku je konstatovano da su međudržavni odnosi Crne Gore i Kine otvoreni i prijateljski, što daje prostor za proširivanje ekonomske saradnje, kao i za produbljivanje saradnje u obrazovanju, nauci i kulturi
2 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2017. 14:24h

Autoput Bar-Boljare biće izgrađen u predviđenom roku i sa najvišim kvalitetom i doprinijeće prosperitetu Crne Gore i građana regiona, saopštio je potpredsjednik Svekineskog narodnog političkog savjetodavnog kongresa Kine, Ma Peihua.

On je na sastanku sa crnogorskim premijerom, Duškom Markovićem, kazao da je zadovoljan dobrim napretkom radova na autoputu.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću je saopšteno da je prioritetna dionica autoputa, koji gradi kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) uz 76 crnogorskih podizvođača, navedena na sastanku kao primjer dobre saradnje na uspješnom projektu.

„Konstatovano je da je Crna Gora interesantna za kineske investicije, posebno u oblasti tehnologija za obnovljive izvore energije i proizvodnje zdrave hrane, kao i destinacija za veći broj kineskih turista“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je konstatovano da su međudržavni odnosi Crne Gore i Kine otvoreni i prijateljski, što daje prostor za proširivanje ekonomske saradnje, kao i za produbljivanje saradnje u obrazovanju, nauci i kulturi.

Marković je saopštio da Crna Gora principijelno podržava politiku Kine i da cijeni to što je ta država, kao globalna sila, uvijek imala razumijevanja za crnogorske strateške ciljeve.

Sagovornici su se složili da kineski projekat Pojas i put predstavlja šansu za sve države unutar inicijative kako u ekonomiji tako i na polju razmjene ljudi i ideja čime se doprinosi boljem razumijevanju i povećanju bezbjednosti.

„Crna Gora u potpunosti podržava tu inicijativu i aktivno će učestvovati u njoj“, zaključio je Marković.

Galerija

Bonus video: