"Sindikat neće dozvoliti da novinari imaju niža prava"

"Kako niti jedna djelatnost od javnog interesa nije izuzeta iz pomenutog člana, nema osnova argumentaciji da bi informativnu djelatnost trebalo izuzeti"

10692 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Unija slobodnih sindikata nije prihvatila urgenciju jednog broja medija da se izmijeni član 15 Predloga novog Opšteg kolektivnog ugovora, koji je predvidio uvećanje zarade za rad nedjeljom u iznosu od 80 odsto, te proširi obim izuzetih djelatnosti.

U saopštenju Unije slobodnih sindikata, koje potpisuje generalni sekretar Srđan Keković, a koje je upućeno generalnoj sekretarki Unije poslodavaca Suzani Radulović se navodi da su se 30. novembra 11.2022. menadžmenti dnevnih novina “Dan”, ND “Vijesti”, “Pobjeda”, TV Prva i TV Nova M, obratili urgencijom kojom se traži izuzimanje medija iz obaveza uvećanja dnevnice za rad nedjeljom, te u tom smislu izmjene člana 15 Predloga novog Opšteg kolektivnog ugovora.

"Glavni odbor je o istom zauzeo sljedeći stav - ne prihvata se urgencija jednog broja medijskih kuća u Crnoj Gori za izmjenu člana 15 Predloga Opšteg kolektivnog ugovora. Kako niti jedna djelatnost od javnog interesa nije izuzeta iz pomenutog člana, nema osnova argumentaciji da bi informativnu djelatnost trebalo izuzeti. Ovo tim prije što u Crnoj Gori postoji javni servis, kao servis svih građana, koji je zadužen za ostvarivanje osnovnog prava građana na informisanost, te je činjenica da u tom smislu svi drugi mediji, mahom privatnog karaktera, mogu svoj rad (kao uostalom i sve druge djelatnosti) organizovati na način da nedjeljom ne rade", navodi se u dopisu Kekovića.

Navodi da ukoliko se mediji, pak, odluče za rad nedjeljom da "najmanje što za svoje zaposlene mogu učiniti jeste da im za taj rad isplate uvećanu zaradu".

"Radi dodatnog obrazloženja našeg stava, u nastavku naglašavamo sledeće: na sastanku socijalnih partnera održanom 28.10. 2022.godine, usaglašen je član 15 Predloga novog Opšteg kolektivnog ugovora koji je predvidio uvećanje zarade za rad nedjeljom u iznosu od 80 odsto, te proširio obim izuzetih djelatnosti. Ovaj kompromis potvrđen je na sjednici Izvršnog odbora Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) na sjednici održanoj 31. 10. 2022. godine o čemu smo Vas pisanim putem obavijestili, dopisom broj 728 od 31. 10. 2022. godine. Dana 16. 11. 2022. godine, u elektronskoj komunikaciji vođenoj između USSCG, UPCG i SSCG, usaglasili smo zajedničko obraćanje prema ministru rada i socijalnog staranja, te istog dana uputili zajednički dopis prema resornom ministru uz dostavljanje usaglašenog teksta Predloga novog Opšteg kolektivnog ugovora, uz izražavanje očekivanja da će procedura za njegovo potpisivanje biti u najskorijem roku pokrenuta. Dana 23. 11. 2022. godine, od Ministarstva rada i socijalnog staranja smo informisani da je Sekretarijat za zakonodavstvo razmatrao tekst Opšteg kolektivnog ugovora i dao nekoliko komentara, isključivo, tehničke prirode, koje smo opet na tripartitnom nivou usaglasili. Konačno, dana 30. 11. 2022. godine Glavni odbor USSCG dao je ovlašćenje generalnom sekretaru USSCG, shodno Statutu USSCG, da potpiše ovako usaglašen tekst Opšteg kolektivnog ugovora, a poznato nam je da ste i Vi dobili ovlašćenje za potpisivanje istog od strane za to nadležnih organa vaše organizacije", naveo je Keković.

On u dopisu upućenom Radulović navodi da vjeruje da će se složiti da je USSCG uvijek bila spremna na dijalog i na traženje kompromisa koji bi bili u interesu kako zaposlenih, tako privrede i same države, odnosno društva u cjelini.

"Činjenica da pregovori o Opštem kolektivnom ugovoru traju od maja 2020. godine, a posebno činjenica da je važeći Opšti kolektivni ugovor na snazi do 31. 12. 2022. godine, te sve naprijed navedeno, dovoljno govori u prilog tome da je krajnje vrijeme da zaključimo ovaj akt jer vremena, niti osnova za nove pregovore nemamo, a u interesu svih je da ovaj akt zaključimo i pokažemo odgovornost. I ne samo da pokažemo, već i da preuzmemo odgovornost za ono što smo usaglasili i što je na organima naših organizacija potvrđeno. U očekivanju da zajedno sa nama nećete podleći novim i upornim pritiscima koji, simptomatično, postaju sve glasniji i jači u trenutku kada je postignut kompromis", navodi se u dopisu Kekovića Radulović.

Bonus video: