NVO Perućica: Ima vidri u rijeci, zaustavite MHE

Iz Nacionalnih parkova tvrdili da možda ima samo jedna vidra
156 pregleda 3 komentar(a)
vidra, Foto: NVO Perućica
vidra, Foto: NVO Perućica
Ažurirano: 25.09.2017. 12:10h

NVO „Perućica“ koja se bavi zaštitom prirode u slivu Mojanske, Kutske i rijeke Perućica na području opštine Andrijevica, navela je da ima neoborive dokaza da rijetke i zaštićene životinjske vrste - vidre ima više nego što se to navodi u zvaničnim studujima Nacionalnih parkova koji su bili osnova za izgradnju niza mini-hidroektrana i degradaciju prirode na tom području.

„Agoniju oko mišljenja ima li vidre u slivu rijeka Perućice i Kutske rijeke prekinula je sama vidra. Iako je mišljenje iz Nacionalnih parkova, koji su u svom izvještaju, naveli da ima tragova ali da sa sigurnošću ne mogu tvrditi da su vidrini, i da se 'brojnost populacije procjenjuje na jednu jedinku'. Takođe u svojim analizama su utvrdili da 'prilikom obilaska terena nije kostantovano prisustvo ribe ili drugih vodenih organizama', što bi trebalo da navede na zaključak da je to beživotna rijeka iako ima dva velika mrijestilišta pastrmke potočare“, saopštili su „Vijestima“ predstavnici NVO “Perućica” Milan Kastratović i Milutin Kočanović.

Oni su “Vijestima” poslali fotografije svog sugrađanina iz Andrijevice Sava Milovića koji je, kako su naveli, “pronašao mladunče vidre, poigrao se sa njim i potom ga vratio u prirodu“.

„Bilo kako bilo, vidra je demantovala kompletnu priču, jer gdje nje ima, ima i čiste vode, ribe i netaknute prirode. U rukama Milovića vidra nije osjećala strah, vjerovatno svjesna da on nije jedan od graditelja mHE, koji imaju namjeru da ga strpaju u cijevi ispod zemlje. Nije jasno kako je jedna jedinka mogla da iskoti ovo mladunče”, istakli su iz ove NVO.

Kastratović i Kočanović su apelovali da se spasi život rijetkih vrsta u ovom dijelu Crne Gore, zbog čega su poslali apel državi i svim savjesnim građanima kako bi se zabranila gradnja malih elektrana.

Bonus video: