Ibrahimović: Uspješno realizovanim projektima unapređuju se uslovi za razvoj turističke ponude Pljevalja

Ibrahimović je tokom posjete Pljevljima poručio da nizom radnih posjeta koje su do sada realizovane, ima namjeru da sa predstavnicima lokalnih samouprava razgovara dominatno o temama iz oblasti saobraćaja i energetike

3161 pregleda 1 komentar(a)
Kovačević i Ibrahimović, Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija
Kovačević i Ibrahimović, Foto: Ministarstvo kapitalnih investicija

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović poručio je da će bolje saobraćajne veze zasigurno uticati na brži protok ljudi, roba i tereta.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija saopšteno je da Ibrahimović boravi u radnoj posjeti Pljevljima, gdje se najprije susreo sa Predsjednikom Opštine Rajkom Kovačevićem.

Kako bi, kako navode, razgovarali, u prvom redu o stanju putne infrastrukture na teritoriji te opštine, ali i o drugim temama od značaja za razvoj grada.

Ibrahimović je podsjetio da nizom radnih posjeta koje su do sada realizovane, ima namjeru da sa predstavnicima lokalnih samouprava razgovara dominatno o temama iz oblasti saobraćaja i energetike, ali i ostalim pitanjima ili inicijativama koje su važne za kvalitet života građana.

“Današnja posjeta Pljevljima važna je sa više aspekata, u prvom redu tema razgovora sa menadžmentom Opštine Pljevlja je stanje putne infrastrukture, to jest radovi koji se trenutno izvode na par lokaliteta i čija je realizacija u samom finišu, a koji su prije svega važni u dijelu regionalnog povezivanja sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom. Riječ je o rekonstrukciji puta koji obuhvata dionicu od Pljevalja do granice sa Republikom Srbijom, ukupne dužine 12,6 km i rekonstrukcija regionalnog puta Pljevlja – Metaljka, I faza Pljevlja – Krće, koja obuhvata dionicu od raskrsnice „Dajevića Han“ do Boljanića prema BiH, a koja je sa početnih 19 km, poboljšanjem elemenata puta, skraćena za cca 2,6 km, tako da sada iznosi 16,4 km", kazao je Ibrahimović.

Ervin Ibrahimović i Rajko Kovačević
foto: Ministarstvo kapitalnih investicija

Istakao je da vjeruje da tim uspješno realizovanim projektima se stvaraju bolje i bezbjednije saobraćajne veze sa susjednim državama i na taj način unapređuju uslove za razvoj turističke ponude tog bogatog kraja.

Time se, kako je rekao, utiče i na kvalitet života građana Pljevalja i okoline.

Dodao je da će bolje saobraćajne veze zasigurno uticati na brži protok ljudi, roba i tereta.

"Ibrahimović je takođe istakao da država namjerava i dalje da ulaže u razvoj putne infrastrukture i najavio planove za projekte koji će se realizovati u budućem periodu: rekonstrukcija mosta na Đurđevića Tari; nastavak izgradnje puta Vrulja – Mijakovići; sanacija klizišta Brvenica na regionalnom putu Pljevlja –Gradac; izrada projektne dokumentacije rekonstrukcije regionalnog puta Pljevlja-Gradac; izrada projektne dokumentacije rekonstrukcije magistralnog puta Đurđevića Tara-Žabljak; rekonstrukcija regionalnog puta Pljevlja-Metaljka, II faza dionica Krće – Metaljka", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević iskazao je, kako navode, zahvalnost na posjeti Ibrahimovića Pljevljima naglasivši da je on prvi ministar iz sastava sadašnje Vlade Crne Gore koji je posjetio Pljevlja.

Upoznao je Ibrahimovića sa investicionim aktivnostima koje je Opština Pljevlja u prethodnom periodu realizovala sa ciljem obezbjeđivanja kvalitetnijeg života u Pljevljima.

Ervin Ibrahimović i Rajko Kovačević
foto: Ministarstvo kapitalnih investicija

"U velikoj mjeri smo radili na poboljšanju sistema vodosnabdijevanja i saobraćajne infrastrukture. Opština Pljevlja vrijedno radi na identifikaciji ključnih problema u funkcionisanju grada i iznalaženju mogućnosti za njihovo prevazilaženje. Predmet našeg rada svakodnevno su nove mogućnosti za korišćenje privrednih, prirodnih i ljudskih resursa, naročito u oblastima energetike, poljoprivrede, turizma, mikro, malih i srednjih preduzeća, zaštiti životne sredine“, kazao je Kovačević.

On je kazao da bez stabilnih finansija ne bi bilo ni razvojnih projekata.

"Moram pomenuti da smo budžet Opštine Pljevlja 2021. godine ostvarili u iznosu od rekordnih 21 milion eura, a 2022. godinu ćemo završiti sa novim rekordnim iznosom od 24 miliona. Na današnji dan Opština Pljevlja nema kreditnih zaduženja. Nismo se zaduživali kod komercijalnih banaka svih osam godina. U navedenom periodu smo izmirili sve zatečene kredite od preko 7 miliona eura. Bez ijednog eura zaduženja", naveo je Kovačević.

On je dodao da svoje obaveze prema zaposlenima izmiruju u bruto iznosu, obaveze prema dobavljačima, izvođačima radova, kao i prema svim budžetskim korisnicima izmiruju uredno.

Kovačević je upoznao goste i sa mjerama koje Opština Pljevlja sprovodi na poboljšanju kvaliteta vazduha kroz mjere energetske efikasnosti i finansiranje zamjene fasada, krovova i stolarije na stambenim zgradama, subvencionisanje nabavke peleta za Pljevljake, sufinansiranje zamjene fasada i fasadnih otvora na porodičnim kućama.

Ibrahimović je, kako navode, obišao i Rudnik uglja u Pljevljima gdje se susreo sa menadžmentom Rudnika uglja i prisustvovao sjednici Odbora direktora na kojoj je prezentovana studija o isplativosti gradnje fabrike cementa u Pljevljima.

“Gradnja fabrike cementa je razvojni projekat u pravom smislu te riječi. Postoje interesovanja ozbiljnih kompanija za ovaj projekat I te razgovore ćemo nastaviti u narednom periodu” zaključio je Ibrahimović.

Na kraju posjete Ibrahimović je, kako je saopšteno, sa predstavnicima Uprave za saobraćaj obišao završne radove na putnim pravcima od Pljevalja do granice sa Republikom Srbijom i na regionalnom putu Pljevlja – Metaljka, prema Bosni i Hercegovini.