Simović: Nabavljeno 761 grlo krupne stoke, 2.640 grla sitne, 212 muznih aparata...

Simović je, govoreći o rezultatima javnog poziva za unaprijeđenje stočnog fonda, naveo da se iz godine u godinu bilježi sve veći broj korisnika, kao i da je važno to što su pravo na podršku ostvarili i početnici.
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2017. 13:15h

Realizacijom javnih poziva za unaprijeđenje stočnog fonda, kvaliteta mlijeka i uslova za skladištenje stajnjaka, investirano je ukupno 2,63 miliona eura, uz bespovratnu podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja od 1,36 miliona eura, saopštio je resorni ministar, Milutin Simović.

On je kazao da su kroz te pozive ukupno podržana 474 korisnika, od čega 73 odsto iz sjevernog regiona, 24 odsto iz centralnog i tri odsto iz primorskog.

„Na bazi tih investicija nabavljeno je 761 grlo krupne stoke, 2,64 hiljade grla sitne, 212 muznih aparata, 37 laktofriza i izgrađeno je deset hiljada metara kubih prostora za smještaj stajnjaka“, rekao je Simović u Bijelom Polju, na predstavljanju rezultata tri javna poziva za dodjelu podrške crnogorskim poljoprivrednim proizvođačima u oblasti stočarstva.

On je, govoreći o rezultatima javnog poziva za unaprijeđenje stočnog fonda, naveo da se iz godine u godinu bilježi sve veći broj korisnika, kao i da je važno to što su pravo na podršku ostvarili i početnici.

„Nakon sprovedene administrativne i kontrole na terenu, ove godine su 164 poljoprivredna proizvođača dobila rješenja o odobrenju potencijalnih investicija od 2,12 miliona eura, uz 1,06 miliona eura bespovratne podrške Minstarstva“, saopštio je Simović tokom prezentacije, koja je organizovana na poljoprivrednom gazdinstvu porodice Aličković u selu Bistrica.

On je dodao da je od 164 odobrene aplikacije, najviše bilo iz sjevernog regiona 67 odsto, središnjeg 29 odsto i primorskog četiri odsto.

„Realizacijom tih investicija stočni fond će biti unaprijeđen i kvalitativno i kvantitativno za 761 grlo krupne stoke i 2,64 hiljade grla sitne stoke“, rekao je Simović.

On je kazao da su kroz taj javni poziv nabavljena grla različitih rasa, domaćeg i uvoznog porijekla. Steone junice se pretežno uvoze i to iz zemalja koje su lideri u toj proizvodnji: Austrije, Njemačke i Francuske, dok je populacija koza dominantno oplemenjena visokokvalitetnim grlima uvezenim iz Španije.

„Ohrabruje podatak da 48 od 164 korisnika podrške počinju stočarsku proizvodnju i time i oni ispunjavaju kvalifikacioni kriterijum IPARD programa, čiju implementaciju očekujemo uskoro“, saopštio je Simović.

Ministarstvo, prema njegovim riječima, iz godine u godinu pruža podršku poljoprivrednim proizvođačima i za unaprijeđenje kvaliteta sirovog mlijeka, za nabavku aparata za mužu i opreme za hlađenje mlijeka.

Simović je naveo da je odobrena podrška za 220 poljoprivrednih proizvođača, ukupne vrijednosti oko 187 hiljada eura, sa 112 hiljada eura bespovratne podrške.

„Sektor mljekarstva bogatiji je za 212 muznih aparata i 37 laktofriza, što će uticati na dalje unaprijeđenje kvaliteta mlijeka“, kazao je Simović i dodao da je najviše odobrenih aplikacija, 73 odsto, iz sjevernog regiona.

On je dodao i da je Ministarstvo u cilju sprečavanja negativnih efekata poljoprivredne proizvodnje po životnu sredinu obezbjedilo podršku za izgradnju i/ili rekonstrukciju objekata za skladištenje stajnjaka ili nabavku specijalizovanih tankova za lagerovanje, kao i nabavku opreme.

Kroz taj javni poziv pravo na podršku je ostvarilo 90 poljoprivrednih gazdinstava. Ukupan iznos investicija je oko 320 hiljada eura, a podrška Ministarstva iznosi oko 190 hiljada eura.

„Realizacijom te investicije izgradiće se oko deset hiljadsa metara kvadratnih prostora za smještaj stajnjaka. Najviše aplikacija stiglo je iz sjevernog regiona 82 odsto, iz središnjeg 16 odsto, a iz primorskog dva odsto“, naveo je Simović.

Simović smatra da je predstavljanje rezultata poziva na terenu prilika da se sa domaćinima razgovara, čuju njihove sugestije, očekivanja i problemi, kako bi se to imalo u vidu prilikom koncipiranja i realizacije razvojnih politika, prije svega u dijelu kreiranja mjera agrobudžeta i usaglašavanja potreba proizvođača sa mogućnostima izdašnih evropskih fondova.

„Cilj je da im obezbijedimo adekvatnu podršku kroz pregovore i kada dizajniramo nove projekate sa međunarodnim organizacijama, Svjetskom bankom, IFAD-om i drugim partnerima“, dodao je Simović.

On je dodao da se kroz razgovore sa domaćinima terenu dobija nova energija i jača partnerstvo u cilju ostvarivanja novih iskoraka i napretka.

Simović je saopštio da porodica Aličković posjeduje 100 grla krupne stoke, od čega 70 muznih krava sa godišnjom proizvodnjom po grlu više od pet hiljada litara.

Kroz osam projekata za nabavku mehanizacije i grla, izgradnju objekata i nabavku opreme, Aličkovići su investirali više od 200 hiljada eura i ostvariće bespovratnu podršku Ministarstva od oko 107 hiljada eura.

On je rekao da uz podršku razvojnim projektima, na osnovu broja grla i otkupljenog mlijeka to gazdinstvo ostvaruje i premije od desetak hiljada eura godišnje, koje Ministarstvo isplaćuje kroz mjere agrarne politike.

„Dugačka je i sadržajna lista različitih vidova podrške koju je ovo gazdinstvo zavrijedilo radom i rezultatima. Lista dugačka, ali ne i konačna. Nadamo se da će se ovo, kao i sva ostala zainteresovana gazdinstva u Crnoj Gori, preduzetničkim iskoracima uz podršku Ministarstva iz godine u godinu razvijati i unaprijeđivati“, poručio je Simović.

Takav razvoj, prema riječima Simovića, uspješno prati i podržava budžet Ministarstva koji je iz godine u godinu sve izdašniji, i ne samo kroz nacionalni budžet, već i kroz IPARD, IFAD i novi MIDAS.

Galerija

Bonus video: