Radonjić: Smatrao sam da ne smijem biti prepreka saradnji Skupštine i CBCG

Radonjić je rekao da je odlučio "vratiti" povjereni posao onima koji su mu ga dali

10723 pregleda 13 komentar(a)
Radonjić, Foto: Luka Zeković
Radonjić, Foto: Luka Zeković

Miodrag Radonjić oglasio se povodom medijskih navoda o njegovoj ostavci na funkciju viceguvernera u Centralnoj banci. Pojasnio je da je ostavku podnio na lični zahtjev.

Kazao je kako je smatrao, nakon što Skupština 28. novembra nije usvojila izvještaj o radu CBCG za prethodne tri godine, da ne smije biti "prepreka i smetnja nužno tijesne i dobre saradnje" te dvije institucije i da je jedino što je njegovoj moći da takvo stanje popravi "vraćanjem" povjerenog posla onima koji su mu ga dali.

Naveo je kako je očekivao da će najava ostavke Savjetu CBCG u predviđenom roku od 60 dana ostati informacija samo u okviru tog tijela "iz najpraktičnijih razloga", jer je taj period predviđen da član u ostavci može nesmetano izvršiti primopredaju dužnosti i ispuniti ostala prava i obaveze iz radnog odnosa, "a ne da uskratitim javnost za informacijom".

"Meni je ova jako važna funkcija povjerena od strane najveće demokratske institucije naše države, Skupštine Crne Gore u decembru 2017. na period od 6 godina, što znači da bi redovno istekla u decembru iduće godine. Čini mi se da sam funkciju prihvatio sa ponosom, posvećenošću i odgovornošću prema povjerenom mi poslu. Vjerujem da ga radim najbolje što znam i mogu, potpuno svjestan da je moj posao javan, da je javni interes uvijek na prvom mjestu", saopštio je Radonjić.

Povezani članci

01. Decembar 2022.

Viceguverner Miodrag Radonjić podnio ostavku

Prokomentarisao je i odluku Skupštine od 28. novembra o neusvajanju izvještaja o radu CBCG za prethodne tri godine.

"Osjećam potrebu da naglasim da smo, po mom dubokom uvjerenju, svi mi, u Savjetu CBCG radili u maksimumu svog kapaciteta i da sva tri godišnja izvještaja o radu CBCG vrlo slikovito govore u prilog takvom uvjerenju. Bez obzira na to, Parlament Crne Gore, ista institucija koja mi je povjerila ovaj posao i kojoj mi, prosto rečeno 'polažemo račune' nije usvojila te izvještaje. Nakon toga ja sam jedino mogao da zaključim da nam poslanici elementarno ne vjeruju, pa mi izgleda kao da nijesu ni htjeli da pogledaju ove izvještaje", dodaje Radonjić.

Kazao je i kako "nije prijatan osjećaj kad vam poslodavac ukaže takvo nepovjerenje".

"Iako neizglasavanje izvještaja o radu CBCG nema zakonom predviđene sankcije u slučaju neusvajanja izvještaja, smatram da kao javni funkcioner u obavljanju javnog posla ne smijem biti prepreka i smetnja nužno tijesne i dobre saradnje ove dvije institucije, Skupštine Crne Gore i CBCG. Jedino što je u mojoj moći da takvo stanje popravim jeste da 'vratim' povjereni posao onima koji su mi ga dali, pa sam to i učinio. Dakle, moja ostavka je na lični zahtjev, a ne iz ličnih razloga", naglašava Radonjić.

Ukazao je da je ostavka na lični zahtjev neopoziva.

"Ona se ne razmatra, niti usvaja, već se samo konstatuje pa će moja funkcija viceguvernera i člana Savjeta CBCG formalno biti u rukama arlamenta 31. 1. 2023. kada ću je podnijeti Skupštini Crne Gore, jer je to najkraći period predviđen Zakonom o Centralnoj banci", zaključio je Radonjić.

Bonus video: