EPCG pokreće projekat Solari 5000+: Crna Gora pogodna za razvoj solarnih sistema za proizvodnju električne energije

"Elektroprivreda Crne Gore će obezbijediti subvenciju od 20 odsto za sve potrošače koji zadovolje uslove propisane javnim pozivom i kvalifikuju se za ugradnju fotonaponskog sistema"

5545 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Preko 14.000 potrošača prijavili su se za ugradnju fotonaponskih sistema na krovovima svojih objekata.

To je saopšteno iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), dodaviši da projekat Solari 3000+ i 500+ je označio početak energetske tranzicije u Crnoj Gori.

To, kako su kazali, predstavlja jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u posljednjih 40 godina, koja je, kako navode, izazvala veliko interesovanje čemu najbolje svjedoči preko 14.000 potrošača koji su se prijavili za ugradnju fotonaponskih sistema na krovovima svojih objekata.

"Da bi svim zainteresovanim potrošačima izašli u susret, sredinom decembra biće raspisan javni poziv za projekat Solari 5000+ (70 MW), namijenjen kako domaćinstvima i pravnim licima, tako i stambenim zajednicama - vlasnicima stambenih jedinica manjih stambenih zgrada (do četiri sprata)", navodi se u saopštenju EPCG-a.

Poručili su da je predviđeno da se realizacijom tog projekta ugrade fotonaponski sistemi ukupne snage 70 MW.

Istakli su da vrijednost projekta iznosi 70 miliona eura, a Elektroprivreda Crne Gore će obezbijediti subvenciju od 20 odsto za sve potrošače koji zadovolje uslove propisane javnim pozivom i kvalifikuju se za ugradnju fotonaponskog sistema.

"U vremenu koji karakteriše energetska kriza na globalnom nivou, mogućnost samostalne proizvodnje električne energije za sopstvene potrebe, predstavlja najbolji garant sigurnog i pouzdanog snabdijevanja", naveli su oni.

Ugradnjom fotonaponskih sistema, domaćinstva i privredni subjekti pored uloge potrošača i kupca, dobijaju i ulogu proizvođača i prodavca.

"Korišćenje mogućnosti koje nude obnovljivi izvori energije doveli su i do usvajanja novog izraza PROSUMER/proizvođač-kupac, a koji označava krajnjeg kupca električne energije koji ima pravo da izgradi proizvodni objekat i proizvodi električnu energiju za sopstvene potrebe a da višak električne energije proda, odnosno isporuči u distributivni sistem", kazali su iz EPCG-a.

Dodaju da je EPCG od početka projekta uradila sve da pojednostavi proces prijave i ugradnje sistema, pa je čak inicirala i izmjenu Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, koja je omogućila da se ubrza dinamika a potrošači jednostavno i brzo ugrade opremu.

Izmjena Zakona podrazumijeva da potrošači prilikom ugradnje sistema do 30 KW nijesu u obavezi da podnose zahtjev za urbanističko-tehničke uslove čime je značajno olakšana kompletna procedura u dijelu pribavljanja neophodne dokumentacije.

Naveli su da je kompanija EPCG Solar Gradnja zaposlila i obučila timove koji su na usluzi potrošačima da efikasno, jednostavno i brzo dođu do faze da sami proizvode električnu energiju.

"Nakon raspisivanja javnog poziva, potrošači će moći elektronski da se prijave za projekat, na našem sajtu www.epcg.com. ali i pozivanjem Call centra EPCG Solar Gradnje na brojeve telefona: 069/066-698 i 069/066-703. Pravo prvenstva ugradnje fotonaponskih sistema imaće potrošači koji se prvi prijave, ukoliko ujedno ispunjavaju i sve neophodne uslove koji će biti definisani javnim pozivom", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je Crna Gora zemlja sa velikim brojem sunčanih dana i veoma pogodna za razvoj solarnih sistema za proizvodnju električne energije.

"O tome najbolje svjedoči podatak da je intenzitet sunčeve radijacije u našoj zemlji među najvećima u Evropi", zaključili su oni.

Povezani članci

18. Oktobar 2022.

Za projekat "Solari" novih 15.000 panela