Radulović: Neprihvatljivo da Crna Gora dnevno uvozi više od milion eura hrane

"Razvoj Crne Gore podrazumijeva ravnomjeran regionalni razvoj i mi ćemo se truditi da sjever sa svojim potencijalima ponovo bude lokomotiva razvoja države", poručuju iz Evrope sad

17333 pregleda 44 komentar(a)
Radulović, Foto: Pokret Evropa sad
Radulović, Foto: Pokret Evropa sad

Filip Radulović, član Predsjedništva Pokreta Evropa sad (PES), kazao je kako je neprihvatljivo da Crna Gora dnevno uvozi više od milion eura hrane.

Ukazao je da je Crna Gora plodna zemlja, koja ima potencijal da hrani sama sebe.

"Veliki uvoz stvara pritisak domaćim poljoprivrednicima i stočarima. Uvoz po evropskim tržišnim cijenama 'ubija' domaću proizvodnju, što dovodi do toga da Crna Gora ima najneproduktivnije zemljište u Evropi. Druge države poput Slovenije, mnogo bolje štite domaće privrednike jer ulažu više novca u poljoprivredu nego mi. Godišnje Slovenija za tu granu odvaja 400 miliona eura dok Crna Gora izdvaja svega 50 miliona", saopštio je Radulović.

Uvezena hrana je jeftinija, ali to ne znači, kako navodi, da je bolja ili zdravija od hrane proizovdene na našim njivama.

"Jedan od razloga što se naša poljoprivreda gasi su niske otkupne cijene domaćih proizvoda, od mlijeka pa do mesa, jer naša država štiti trgovačke lance umjesto domaće proizvođače. Zbog toga se strateški moraju mijenjati razvojne politike za jedan od najvećih potencijala razvoja Crne Gore", dodaje on.

Radulović je kazao da PES vjeruje u razvoj poljoprivrede kao jednog od najbitnijih stubova razvoja sjevera.

"Kad dođemo na vlast otvorićemo regionalne otkupne centre i garantovati fer cijene za domaće meso, mliječne proizvode, jaja, voće i povrće. Ta hrane onda može ići bolnicama, studentskim domovima, školama i to ispod tržišne cijene koju sad plaćaju. Nećemo dozvoliti da velike kompanije koje imaju monopol na tržištu diktiraju otkupne cijene", poručio je on.

Podsjeća i da su postojali otkupni centri i zadruge koji su garantovali otkup, ali da su, "slučajno ili namjerno", posljednjih nekoliko decenija "bili opustošeni".

"Efekti otvaranja otkupnih centara su višestruki. Domaći proizvođači će dobijati više novca, zaustaviće se iseljavanje sa sjevera, na trpezama će biti svježa i zdrava hrana za nas i našu djecu, a postaćemo nezavisni od velikih lanaca, tržišnih šokova Evrope i svijeta jer kada uđemo u EU moraćemo još više biti konkuretni sa Evropom. Razvoj Crne Gore podrazumijeva ravnomjeran regionalni razvoj i mi ćemo se truditi da sjever sa svojim potencijalima ponovo bude lokomotiva razvoja države kao što je i bio prije nego što su ugašene fabrike, zatvorene štale i zarasla imanje", zaključio je Radulović.

Bonus video: