PKCG: Prilikom zaključivanja Opšteg kolektivnog ugovora bavićemo se privredom i njenim najboljim interesima

Poručili su da žele da ukažu da tekst OKU nije dostupan privredi, što samo po sebi ruši principe transparentnosti, saradnje i dijaloga

4550 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Privredna komora Crne Gore (PKCG) saopštila je da će se u svakoj prilici, pa i povodom zaključivanja Opšteg kolektivnog ugovora (OKU), baviti privredom i njenim najboljim interesima .

Naveli su da su se povodom zaključivanja Opšteg kolektivnog ugovora u javnosti mogli vidjeti i čuti istupi aktuelnih učesnika u socijalnom dijalogu, kojima se iznose neutemeljene tvrdnje i konstrukcije o Privrednoj komori Crne Gore.

"S tim u vezi, saopštavamo da ćemo se uvijek baviti privredom i njenim najboljim interesima. To ćemo činiti u svakoj prilici, pa i povodom zaključivanja Opšteg kolektivnog ugovora", navodi se u saopštenju Privredne komore Crne Gore.

Poručili su da žele da ukažu da tekst OKU nije dostupan privredi, što samo po sebi ruši principe transparentnosti, saradnje i dijaloga, a u vezi sa čijim donošenjem smo jasno iskazali stav privrede – kao najvećeg poslodavca u Crnoj Gori.

Navode da se iz medijskih napisa može zaključiti da će nakon potpisivanja OKU doći do uvećanja zarada za prekovremeni i dvokratni rad, rasta dnevnica od 80 odsto za rad nedjeljom, izuzev u djelatnostima gdje je neophodno 24-satno radno vrijeme.

"Navedeno će neminovno dodatno opteretiti poslovanje privrednih subjekata, naročito u branšama značajno pogođenim posljedicama krize", saopštili su iz PKCG.

Istakli su da PKCG ni u čemu ne želi da ospori zahtjeve sindikata, jer je zaštita prava radnika i interes privrednika.

"Međutim, upravo iz ovih razloga želimo da se povede računa o očuvanju svih privrednih subjekata, a naročito mikro i malih, jer bi svako dodatno opterećenje dovelo do gubitka radnih mjesta", poručili su oni.

Stoga, kako navode, pozivaju da se u vezi sa gore navedenim činjenicama, povedu široke konsultacije svih zainteresovanih strana, kako bismo dobili akt koji neće dovesti u pitanje poslovanje privrednih subjekata, niti uspostaviti nejednak i različit tretman za iste ili slične poslove.

Iz PKCG vjeruju da takav Opšti kolektivni ugovor nikome nije cilj.

"Stoga danas, nakon što smo isto učinili prema ministru rada i predsjedniku Vlade, još jednom upućujemo apel akterima Socijalnog savjeta, kojima je Ustav i Zakon dao u zadatak da se staraju o zaštiti ekonomskog i socijalnog položaja zaposlenih i poslodavaca, da ishitreno i netransparentno ne donose odluku o zaključivanju Opšteg kolektivnog ugovora", kazali su Privredne komore.

Poručili su da procjenjuju da u ovakvim uslovima na tržištu rada to nikome ne bi bilo od koristi. Ni državi, ni privednicima, ni sindikatima.