Procedure za puštanje u rad panela pri kraju

Polovina od ukupno 645 ugrađenih solarnih elektrana još nije spojena na fotonaponski sistem

5346 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Oko polovina građana kod kojih su ugrađene solarne elektrane u prethodnom periodu čeka na puštanje fotonaponskog sistema u rad i te procedure su u završnoj fazi.

Ovo je rečeno “Vijestima” iz kompanije “EPCG - Solar gradnja”, koja sprovodi projekat Solari 3000+.

Oni su prethodno saopštili da je u okviru tog projekta do 25. novembra izgrađeno 578 solarnih elektrana kod domaćinstava, te da je uz to postavljeno 67 panela na privrednim objektima, odnosno ukupno 645.

Nakon toga, više korisnika ovog programa se redakciji “Vijesti” požalilo da mjesecima čeka da im ugrađeni paneli postanu funkcionalni, odnosno da budu priključeni na fotonaponski sistem, te da Elektroprivreda (EPCG) i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) prebacuju odgovornost jedni na druge zbog ovog problema.

”Vijesti” su pitale “EPCG - Solar gradnju” da pojasne u čemu je problem i kada će ovi korisnici dobiti korist od ugrađanih panela.

”Oko polovina građana kod kojih su ugrađene solarne elektrane u prethodnom periodu čeka na puštanje fotonaponskog sistema u rad, i te procedure su u završnoj fazi. Ističemo da veliki broj korisnika ima problem sa uzemljenjem što iziskuje dodatne radove na objektu. Određenom broju korisnika odobren je ATEST - stručni nalaz o ispravnosti izvedenih elektroinstalacija fotonaponskog sistema, nakon čega EPCG šalje zahtjeve za priključenje potrošača CEDIS-u nakoh čega se oni priključuju na mrežu. Kako bismo ubrzali procese priključenja, naše službe ubrzano rade na dokumentaciji i izvještajima”, naveli su iz kompanije.

Korisnici solarnih elektrana su se požalili i da im je garancija na solarnu opremu počela teći iako paneli još nisu priključeni na sistem, ali iz “EPCG - Solar gradnja” napominju da potrošačima još nije isporučena faktura za otplatu solarne elektrane.

”Tek nakon isporučene fakture - 1. april 2023. godine, aktivira se garantni rok, što znači da potrošači sve do tog datuma koriste grejs period”, objasnili su iz “EPCG - Solar gradnja”.

Iz kompanije su ranije poručili da planiraju da svih 3.000 solarnih elektrana u okviru projekta postave do početka, a najdalje do polovine 2023. godine, što će zavisiti od vremenskih uslova i drugih praktičnih faktora koji su presudni za brzinu sprovođenja montaže.

Saopštili su da je sada ukupna instalirana snaga ugrađenih solarnih elektrana iznosi 5,6 megavati (MW), te da će ukupna snaga na kraju projekta biti 30 MW. Prema njihovim najavama biće proizvedeno, kada se kompletan projekat završi, 45.000 megavat sati (MWh), što će, prema cijenama električne energije za 2023. godinu, donijeti godišnji prihod od više miliona eura.

Iz EPCG su nedavno najavili da će sredinom decembra raspisati javni poziv za novi projekat - Solari 5000+ (70 MW), namijenjen domaćinstvima i kompanijama i stambenim zajednicama.