Utvrđeni Politika i Finansijski plan CBCG za 2023. godinu

Iz Centralne banke ističu da su oba dokumenta pripremljena u skladu sa principima racionalnog i odgovornog poslovanja

1343 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Luka Zeković
Ilustracija, Foto: Luka Zeković

Savjet Centralne banke (CBCG) je na sjednici utvrdio Politiku CBCG u 2023. godini.

U tom dokumentu su, kako su pojasnili, sadržani ciljevi poslovanja te institucije, koji proizilaze iz obaveza definisanih Zakonom o Centralnoj banci Crne Gore, i definisane smjernice osnovnih aktivnosti koje će biti realizovane tokom naredne godine.

Politikom se, između ostalog, precizira da će CBCG tokom naredne godine pratiti efekte uvedenih monetarnih i makroprudencijalnih mjera i, po potrebi, pristupiti implementaciji drugih instrumenata monetarne i makroprudencijalne politike u cilju očuvanja zdravlja bankarskog sektora i finansijske stabilnosti.

Savjet je, kako je saopšteno, usvojio i Finansijski plan i Plan investicija CBCG za 2023. godinu, čime se "obezbjeđuju uslovi za ostvarivanje ciljeva i izvršavanje funkcija CBCG". Iz Centralne banke ističu da su oba dokumenta pripremljena u skladu sa principima racionalnog i odgovornog poslovanja.

Predmet razmatranja sjednice Savjeta, dodaje se, bio je i Izvještaj o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za treći kvartal ove godine, u kojem je istaknuto da su u tom periodu pooštreni kreditni standardi i kreditni uslovi za privredu i stanovništvo.

"Očekivanja banaka pokazuju da će se nastaviti pooštravanje kreditne politike za privredu i stanovništvo i u posljednjem kvartalu 2022. godine, što se objašnjava percepcijom uvećanog rizika usljed aktuelne ekonomske situacije na globalnom nivou. Banke, takođe, očekuju pooštravanje kreditnih uslova za oba sektora, odnosno povećanje kamatnih marži, provizija i naknada i strože zahtjeve u pogleda kolaterala, kao i skraćenje ročnosti", navode iz CBCG.

Savjet je usvojio Odluku o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja epidemije koronavirusa i situacije u Ukrajini na finansijski sistem, u cilju preciziranja mjera koje, do daljeg, ostaju na snazi.