Abazović: EPCG želi da ima detaljan popis imovine Željezare

On je kazao da mu je žao ako postoje strukture unutar države koji navijaju da se posao oko Željezare ne završi, te da nije siguran da ne postoje

5264 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Dijana Savović
Foto: Dijana Savović

Premijer Dritan Abazović kazao je danas, upitan do prokomentariše stanje u nikšićkoj Željezari, da je proces kupovine te fabrike "veliki posao", jer zainteresovani kupac - Elektroprivreda (EPCG) želi da ima detaljan popis imovine koju želi da kupi.

"Veliki je posao zato što EPCG želi da ima detaljan popis svoje imovine koju želi da kupe i zato što su sve privatizacije bile pod određenim velom tajne i onda ne žele da dođu u situaciju da se zaključi ugovor, a da se kasnije ispostave da postoje neki repovi koje prije toga niko nije mogao da identifikuje", rekao je Abazović.

On je kazao da će sjutra razgovarvati sa predstvnicima turske firme Tosjali (sadašnji vlasnik Željezare) i rekao da je prošle nedjelje razgovarao sa direktorom te firme.

"Ja sam ubijeđen da je kupovina imovine Željezare (za oko 20 miliona eura) odličan biznis za Crnu Goru, znajući o kojoj površini se radi i koje mogućnosti ona ima. Lično tvrdim da je to besprekoran posao za državu", rekao je Abazović i dodao da krajnju odluku donosi EPCG.

On je kazao da mu je žao ako postoje strukture unutar države koje navijaju da se posao oko Željezare ne završi, te da nije siguran da ne postoje.

"To su strukture koje su uništile Željezaru u Nikšiću i koje navijaju da se u našoj državi dešavaju samo loše stvari..."

Dodao je da između predstavnika EPCG i Tosjali postoje određenja sporenja oko popisa imovine Željezare, te da ne vidi ništa sporno da raniji kupoprodajni ugovor Željezare bude javno objavljen.

Povezani članci

05. Decembar 2022.

Željezarci će u utorak tražiti prijem kod Abazovića

Najavio pomoć bolnici Meljine

Govoreći o stanju u bolnici Meljine, Abazović je naveo da Vlada ne može da radi ono što građani očekuju jer je na snazi privremena mjera tužilaštva.

"Uprkos tome mi ćemo taj problem da riješimo", rekao je Abazović.

Naveo je da postoje tri modela o tome kako će da idu prema tom rješenju i najavio da će se na ovonedjeljnoj sjednici Vlade donijeti prva mjera u tom pravcu.

"Moja sugestija i rekao sam to predsjedniku opštine Herceg Novog (Stevan Katić) da oni moraju da odrede novu parcelu za gradnju bolnice bez obzira na ishod bolnice Meljine", naveo je Abazović.

Poručio je da će građani tog dijela države imati bez restrikcija mogućnost zdravstvene zaštite.

"U ovom trenutku oni su u dubiozama, nisu primili sve zarade. Vjerujem da ovim bajpasiranjem o kojem smo se dogovorili preko Fonda zdravstva, samo treba da vidimo kako ćemo da ga operacionalizujemo, da ćemo biti u situaciju da oni makar za određeni vremenski period nemaju potrebu da brinu za neku osnovnu situaciju", naveo je premijer.

Nakon toga, Abazović je kazao da će u saradnji za zaštitnicom imovinsko pravnih interesa države i tužilaštvom dogovoriti o tome da li država može trajnije da uzme bolnicu Meljine na upravljanje.

"Država ima raspoloženje, ima i sredstva, ali ne može da radi stvari koje su protivzakonite".

Bonus video: