Crnoj Gori od EU dodatnih 40 miliona eura bespovratnih sredstava za tri nova infrastrukturna projekta

"Bolje saobraćajne veze, kvalitetniji uslovi u obrazovnom sistemu, ali i zaštita voda u dijelu slivova rijeka Tare i Lima će u velikoj mjeri uticati na ekonomski razvoj i poboljšanje kvaliteta života građana u sjevernom dijelu Crne Gore"

5407 pregleda 4 komentar(a)
Foto: ZIO
Foto: ZIO

Za tri nova infrastrukturna projekta Crnoj Gori je odobreno dodatnih 40 miliona eura bespovratnih sredstva Evropske unije, saopštio je Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji (EU) i procesu pristupanja EU.

Kako navode u saopštenju to je odlučeno na drugom sastanku Operativnog odbora Zapadnobalkanskog investicionog okvira, koji je danas održan u Briselu, a gdje je Crnu Goru predstavljao v.d. generalnog direktora za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova Bojan Vujović sa saradnicima.

"U oblasti zaštite životne sredine odobren je projekat unapređenja komunalne infrastrukture u opštinama Kolašin, Mojkovac i Rožaje. EU će sa 23 miliona eura, u saradnji sa Evropskom investicionom bankom, podržati izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kolašinu i Rožajama i unapređenje sistema vodosnabdijevanja i proširenje kanalizacione mreže u Kolašinu, Rožajama i Mojkovcu ukupne vrijednosti 34,12 miliona eura", navode u saopštenju.

Pored toga, kako kažu, kroz program obrazovanja u Crnoj Gori, EU i bilateralni donatori ZIO dodijelili su 11 miliona eura kojima će se uz već odobreni kredit Evropske investicione banke, kofinansirati izgradnja i renoviranje infrastrukture u vrtićima, osnovnim školama, gimnazijama i srednjim stručnim školama, u skladu s prinicpima energetske efikasnosti.

"Projekat, ukupne vrijednosti 64 miliona eura, obuhvata i nabavku nove informacione opreme i namještaja za škole i posebne opreme za stručne škole. U okviru ovog projekta biće izgrađeni novi objekti Osnovne škole 'Vladimir Nazor' i nove gimanzije u Podgorici", piše u saopštenju.

Dodatno, navode, odobreno je šest miliona eura bespovratne podrške za dopunu studije izvodljivosti, procjenu uticaja na životnu sredinu i pripremu glavnih projekata za nastavak izgradnje auto-puta Bar-Boljare, odnosno novih dionica puta.

Kako se navodi, Vujović je uz izraze zahvalnosti donatorima na dodijeljenim bespovratnim sredstvima naglasio da će odobrena sredstva doprinijeti daljem razvoju obrazovnog sistema, postizanju efikasnosti i održivosti rada sistema za vodosnabdijevanje, odvod i prečišćavanje otpadnih voda i unapređenju saobraćajne povezanosti.

"Posebno je zadovoljstvo što smo uspjeli pripremiti i predložiti nove projekte kojima će EU podržati razvoj sjevernog regiona Crne Gore u važnim infrastrukturnim oblastima. Bolje saobraćajne veze, kvalitetniji uslovi u obrazovnom sistemu, ali i zaštita voda u dijelu slivova rijeka Tare i Lima će u velikoj mjeri uticati na ekonomski razvoj i poboljšanje kvaliteta života građana u sjevernom dijelu Crne Gore. Uz dosadašnju značajnu podršku EU u pripremi projekta izgradnje auto-puta Bar-Boljare, izradom dodatne dokumentacije ćemo, uz učešće EU i Evropske banke za obnovu i razvoj nastaviti pripreme na izgradnji ove saobraćajnice koja je od vitalnog značaja za dalji ekonomski razvoj Crne Gore", rekao je Vujović.

Bonus video: