Stečaj vodi Lugove na doboš

Brojni povjerioci žele da naplate potraživanja od nekadašnjeg prvaka Crne Gore, danas ugašenog FK "Mogren"

22539 pregleda 8 komentar(a)
Atraktivna lokacija vrijedna milione: Stadion Lugovi, Foto: Vuk Lajović
Atraktivna lokacija vrijedna milione: Stadion Lugovi, Foto: Vuk Lajović

Jedna od najatraktivnijih parcela u Budvi - stadion Lugovi, mogla bi na doboš ako brojni povjerioci uspiju u namjeri da se uvede stečaj u ugašeni fudbalski klub “Mogren”.

Da bi više miliona eura vrijednih 2.500 metara kvadratnih, i dalje uknjiženih na nekadašnjeg prvaka Crne Gore, moglo da se nađe na prodaji, “Vijestima” je rečeno u Opštini Budva, koja godinama vodi borbu kako bi parcela postala njeno vlasništvo.

Lokalna uprava je stoodstotni osnivač “Mogrena”, za koji se, osim sportskih uspjeha, vežu brojne malverzacije nekadašnjih čelnika budvanskog DPS-a.

Parcela na obali mora dio je nekadašnjeg sportskog kompleksa od 1,2 hektara i jedina je ostala upisana na taj ugašeni klub.

Pravni zastupnici fudbalera, koji godinama vode sudski spor zbog neisplaćenih honorara, upozorili su da bi eventualno knjiženje parcele na Opštinu Budva predstavljalo krivično djelo i da bi u tom slučaju podnijeli prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu.

Sada je sve na Privrednom sudu, pred kojim, kako kažu u Opštini, pojedini povjerioci već namjeravaju da zatraže uvođenje stečaja. To što je FK “Mogren” brisan iz registra sportskih organizacija, navodno nije dovoljan dokaz da je izvršni dužnik prestao da postoji, jer je i dalje poreski obveznik kod Uprave prihoda i carina, a nije izbrisan iz Centralnog registra privrednih subjekata kao privredno društvo.

Fudbaleri traže 320.000 eura, treneri oko 100.000

Privredni sud je ranije obustavio izvršenja javnih izvršitelja donesenih na osnovu pravosnažnih sudskih presuda, a na zahtjev brojnih povjerilaca.

FK “Mogren”, na osnovu pravosnažnih i izvršnih odluka Arbtražnog suda Fudbalskog saveza Crne Gore i cetinjskog Osnovnog suda, duguje svojim bivšim fudbalerima više od 320.000 eura, sa kamatama.

Javni izvršitelj donio je rješenja o naplati tih, ali i potraživanja firme “Montesun” od deset hiljada eura. Ta firma blokirala je zemljišni kompleks, a “šapu” na zemlju su stavila i dva bivša trenera kluba, koji potražuju oko stotinu hiljada eura, koliko im je uprava kluba navodno ostala dužna.

Prvu blokadu zemlje, kako su ranije “Vijesti” objavile, upisala je firma “Transpetrol”, koja potražuje 153 hiljade eura.

Boro Lazović oprostio milione

Nekadašnji prvak države doživio je sunovrat, a igračima, trenerima i ljudima koji su učestvovali u njegovom usponu navodno se duguje veliki novac, ali ta potraživanja nijesu navedena u finansijskom izvještaju iz 2016. na posljednjoj održanoj skupštini kluba.

U avgustu 2016. pokušano je oživljavanje kluba, održana je i skupština na kojoj su taksativno navedeni dugovi, ali na tome se stalo. Tada je predočen dug od 4,9 miliona eura.

Nekadašnjem sportskom direktoru kluba Boru Lazoviću navodno se dugovalo 4,5 miliona eura, ali je on na tada održanoj sjednici izjavio da mu klub ništa ne duguje i da ništa ne potražuje, jer je sve, kako je istakao, dao zbog uspjeha “Mogrena”.

Nakon što je 2016. godine DPS izgubio na lokalnim izborima, a upravljenja gradom preuzela koalicija DF-a i Demokrata, Sekretarijat za zaštitu imovine punih šest godina pokušavao je da se uknjiži na parcelu “Mogrena” i spriječi da dođe do prodaje jedne od građevinski najatraktivnijih parcela.

Detaljnim urbanističkim planom “Budva centar” na parceli su ucrtane dvije kule-bliznakinje, od po 12 spratova.

Planski dokument je odlukom Vlade Zdravka Krivokapića prošle godine stavljen van snage do donošenja Prostorno-urbanističkog plana za Budvu.

Đukanovićeva vlada zaustavila prodaju

Bivše opštinsko DPS rukovodstvo još u aprilu 2015. namjeravalo je da proda zemljišni kompleks na Lugovima, od čega je planirano da se inkasira najmanje 12 miliona eura, što je osujetila Vlada tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

DPS funkcioneri već su bili predmet istrage Specijalnog državnog tužilaštva, gradonačelnici su hapšeni i procesuirani, pa je i odgovor centrale iz Podgorice bio samo još jedna opomena da neće tolerisati nove afere.

Vlada je objasnila da nije dala saglasnost zbog neriješenih imovinskih odnosa na Lugovima, jer je nekoliko mještanskih porodica pokrenulo postupak deeksproprijacije. Kako zemlja nije bila privedena namjeni, mještani su, pozivajući se na Zakon o deeksproprijaciji, još 2006. pokrenuli spor pred Upravom za katastar...

Na Lugove bacili oko i Šarići

FK “Mogren” je prije deceniju i po dobio na poklon od tadašnje DPS-SDP gradske uprave gotovo 100.000 kvadrata zemlje u vlasništvo - kompleks od 12.000 kvadrata na Lugovima i 82.000 u Dubovici, na periferiji Budve. Javnosti je predstavljeno da se u Dubovici planira izgradnja stadiona i pratećih sportskih i poslovnih sadržaja, što je bila jedna u nizu nerealizovanih megalomanskih ideja.

Ta ideja pala je u vodu nakon što je “Mogren” 2009. ušao u aranžman sa sumnjivim ofšor kompanijama, iza kojih je, prema navodima medija, stojao narkobos Darko Šarić. “Mogren” je sa frimom “Amsone enterprises Montenegro”, čiji je osnivač kiparska kompanija “Amsone enterprises ltd”, te firmom “Nova star cg”, osnovao kompaniju “Novostar investment DOO”, na koju je u Upravi za nekretnine bilo uknjiženo 1,2 hektara najatraktivnije zemlje na Lugovima.

Nakon burne reakcije javnosti, te protesta mještana, kao i dijela simpatizera DPS-a koji su optužili partijeske kolege za mutne radnje, ugovor je raskinut, a najveći dio zemlje vraćen je Opštini.

Parcela od 2.500 kvadrata spletom okolnosti ostala je upisana na “Mogren”, zbog čega i danas glavoboljaju u lokalnoj upravi.

Bonus video: