Radnici Željezare vatrometom proslavlili dogovor EPCG i Tosčelika

Prvobitno je plan bio da proslava bude održana na krovu Željezare, gdje su radnici proveli proteklih pola godine boreći se za svoja prava, ali su ih u tome spriječili radnici obezbjeđenja

11091 pregleda 34 komentar(a)
Foto: Screenshot/Televizija Nikšić
Foto: Screenshot/Televizija Nikšić

Radnici Željezare proslavili su večeras kraj višemjesečne agonije vatrometom, na parkingu, ispred zgrade fabrike.

Prvobitno je plan bio da proslava bude održana na krovu Željezare, gdje su radnici proveli proteklih pola godine boreći se za svoja prava, ali su ih u tome spriječili radnici obezbjeđenja, kazao je za RTNK Ivan Vujović, predstavnik radnika Željezare.

Željezarci su razvili transparent, na kome je pisalo "Hvala vam Dritane, Milutine, Marko" i time se zahvalili premijeru Dritanu Abazoviću, predsjedniku Odbora direktora EPCG Milutinu Đukanoviću i predsjedniku Opštine Nikšić Marku Kovačeviću.

Na današnjem sastanku je dogovoreno da Tosčelik imovinu Željezare proda EPCG-u, a potpisivanje ugovora trebalo bi da bude 20. decembra u Nikšiću.

EPCG će turskoj firmi platiti 20 miliona eura, za imovinu Željezare, s tim što će prvu ratu od 15 miliona uplatiti 15. januara, a drugu od pet miliona 15. februara.

Uplatu prve rate EPCG će moći da raspolaže imovinom nikšićke fabrike. Iz EPCG je najavljeno da će uposliti više od 200 radnika Željezare, koje je Tosčelik otpustio 1. septembra ove godine.

Željezarci protestuju od 2. juna u upravnoj zgradi, i na krovu fabrike. Nakon današnjeg sastanka u Vladi poručili su da će protest nastaviti sve dok zvanično ne postanu radnici EPCG.

Bonus video: