Popović traži da zaposleni i mladi ne plaćaju Sozinu

U obrazloženju predloga amandmana se navodi da se izgradnjom tunela i njegovim puštanjem u redovan saobraćaj dio opštine Bar prostorno našao do ulaska u tunel Sozina, a preostali dio sa privrednim, turističkim i drugim kapacitetima, kao i školama i fakultetima u drugom dijelu grada

19810 pregleda 41 komentar(a)
Odbor za ekonomiju predložio da Crmničani ne plaćaju putarinu: Tunel Sozina, Foto: SAVO PRELEVIC
Odbor za ekonomiju predložio da Crmničani ne plaćaju putarinu: Tunel Sozina, Foto: SAVO PRELEVIC

Motornim putničkim vozilima kojima upravljaju zaposleni, studenti, odnosno đaci koji imaju potrebu da svakodnevno prolaze kroz tunel Sozinu treba osloboditi plaćanja putarine, koja iznosi 2,5 eura.

Ovo se navodi u amandmanu koji je poslanica Demokrata Zdenka Popović podnijela na Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o putevima, a o kojem će se danas izjasniti skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet.

U obrazloženju predloga amandmana se navodi da se izgradnjom tunela i njegovim puštanjem u redovan saobraćaj dio opštine Bar prostorno našao do ulaska u tunel Sozina, a preostali dio sa privrednim, turističkim i drugim kapacitetima, kao i školama i fakultetima u drugom dijelu grada.

”Ta je činjenica uslovila izuzetne finansijske izdatke, posebno za zaposlena lica, studente, odnosno đake. Kako je riječ o ljudima koji ostvaruju svoja prava iz radnog odnosa, studiraju ili pohađaju školu i imaju potrebu za dnevnom komunikacijom nameće se kao ‘pravično’ rješenje da ove osobe budu oslobođene od plaćanja naknade za korišćenje pomenutog tunela”, navodi se u dokumentu.

Predlogom izmjena aktuelnog Zakona o putevima, koje je pripremilo Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI), a utvrdila Vlada, predviđeno je da putarinu za upotrebu javnog puta (Sozina i dionica auto-puta) ne plaćaju službena vozila upravljača puta, te vozila policije, službe hitne medicinske pomoći, službe zaštite i spasavanja i državne inspekcije za puteve, ali samo u slučaju kada obavljaju poslove iz svoje nadležnosti na tom putu.

Popović je podnijela i amandman kojim se zahtijeva da pomenuti to pravo mogu koristiti bez obzira na okolnost da li poslove iz svoje nadležnosti treba da obavljaju na putu ili negdje van njega.

Prema podacima MKI vozila hitne pomoći su tokom 2020. godine imala 4.407 prolazaka kroz tunel Sozina, odnosno trošak od 14.380 eura, dok su vozila policije tokom prošle godine za putarinu izdvojila 11.358 eura.

Odbor za ekonomiju je početkom prošlog mjeseca predložio Skupštini da usvoji izmjene zakona. Poslanici su istakli mogućnost uvođenja vinjete za prolazak kroz Crnu Goru, kao što je to slučaj sa pojedinim zemljama u Evropskoj uniji, te da se razmotri pitanje da se mještanima Crmnice ukine ili smanji iznos putarine za prolazak kroz tunel Sozina.

Bonus video: