Monteput će dijelu stanovnika Virpazara i crmničkih sela plaćati "Sozinu"

Novac će obezbijediti iz dobiti za ovu godinu. Mjera stupa na snagu kada Skupština usvoji Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o putevima, koji je već podržao Odbor za ekonomiju.

20937 pregleda 17 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Putarinu stanovnicima Mjesne zajednice Virpazar i okolnih crmničkih sela, koji imaju potrebu da svakodnevno putuju do Bara, putarinu kroz tunel "Sozina" će plaćati državno preduzeće Monteput, koje i gazduje tim tunelom.

Uslov za prelazak će biti potvrda o mjestu prebivališta, kao i potvrda o radnom odnosu ili studiranju.

Ovo je na sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet saopštila poslanica Demokrata Zdenka Popović, koja je kazala da će ta mjera stupiti na snagu kada se usvoji Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o putevima, koji je već podržao Odbor za ekonomiju.

Popovićeva je podnijela amandman na pomenuti predlog zakona, sa zahtjevom da se motornim putničkim vozilima kojima upravljaju zaposleni, studenti, odnosno đaci, a koji imaju potrebu da svakodnevno prolaze kroz tunel "Sozinu", ne naplaćuje putarina, ali ga je povukla nakon što je dobilla dopis od Monteputa.

"Monteput će iz sopstvenih sredstava obezbijedi određeni iznos koji bi bio namijenjen za plaćanje putarine. Monteput se obavezuje da će od dobiti za 2022. godinu obezbijediti novca onoliko koliko je potrebno da se tim građanima plati putarina. Monteput će izraditi interni akt kojim će se propisati uslovi za raspolaganje sredstvima kako bi se izbjegla sva moguća zloupotreba", navodi se u dopisu koji je poslanica Popović.

Ministar kapitalnih investicija Evrin Ibrahimović kazao je, komentarišući njen amandman, da evropski propisi jasno kažu da ne smije biti diskriminacije po nacionalnosti, ali ni po registarskim tablicama, ni po mjestu dolaska ili odlaska.

"Za mještane Opštine Bar smo mogli to da riješimo da je lokalna samouprava našla način da olakša prelazak njihovim građanama... Jasni su evropski propisi", naveo je Ibrahimović.

On je kazao da je menadžment Monteputa odlučio kako da refundira i subvencioniše troškove građana Opštine Bar u određenom periodu.

"Građani će plaćati prelaz, ali će biti subvencionisani od strane Monteputa", naveo je Ibrahimović.

Putarinu neće plaćati službena vozila policije, hitne pomoći...

Odbor za ekonomiju je prihvatio amandman poslanice Popović i predložio Skupštini da usvoji da putarinu za upotrebu javnog puta ("Sozina" i dionica auto-puta) ne plaćaju službena vozila upravljača puta, te vozila policije, službe hitne medicinske pomoći, službe zaštite i spasavanja i državne inspekcije za puteve nezavisno da li se incident desio na javnom putu ili van njega.

Ovaj predlog podržalo je i resorno Ministarstvo kapitalnih investicija, a ministar Ibrahimović je istakao da će ovo važiti samo za obilježena vozila, kako ne bi došlo do zloupotreba.

Bonus video: