U četvrtak ocjenjivanje kandidata za direktora Fonda PIO

Većinu u upravnom odboru koji bira direktora imaju stranke koje su glasale za smjenu Vlade. Među kandidatima sadašnji vršilac dužnosti, dva funkcionera BS-a, Jadranka Milošević iz DPS-a...

13660 pregleda 14 komentar(a)
Foto: Luka Zekovic
Foto: Luka Zekovic

Nakon mjesec dana kašnjenja, sjutra će početi postupak ocjene kandidata koji konkurišu za mjesto direktora Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja.

Uprava za ljudske resurse, bivša Uprava za kadrove, je 30. septembra objavila javni konkurs za radno mjesto direktora na koji se javilo šest kandidata - sadašnji vršilac dužnosti direktora Fonda PIO Ranko Aligrudić, bivša direktorica i članica sadašnjeg Upravnog odbora Fonda PIO Jadranka Milošević, bivši direktor Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje i boračku i invalidsku zaštitu Jovo Pajović, bivši direktor Uprave za vode Damir Gutić, bivši direktor sektora Poreske policije u Poreskoj upravi Miodrag Martinović, kao i Mirsad Azemović - bivši potpredsjednik Opštine Rožaje i donedavni savjetnik Ervina Ibrahimovića kada je bio potpredsjednik Skupštine.

Milošević je funkcionerka DPS-a, a na spornom konkursu je izabrana za direktoricu Fond PIO 30. novembra 2020. godine, četiri dana pred izbor nove Vlade. Tadašnji direktor Direktorata za penzijsko i invalidsko osiguranje Jovo Pajović, sadašnji njen protivkandidat, je u oktobru 2020. godine od tadašnjeg upravnog odbora Fonda PIO tražio da se konkurs poništio jer je bio nezakonit. Međutim, upravni odbor nije postupio po rješenju resornog ministarstva i izabarao je Milošević za direktoricu.

Ona je u izvjesnom konfliktu interesa, jer će Upravni odbor Fonda PIO gdje je član glasati za izbor budućeg direktora između tri najbolje plasirana kandidata nakon ocjenjivanja Uprave za ljudske resurse.

Interesantno je da Bošnjačka stranka, koja upravlja resornim ministarstvom, a čiji funkcioner je i predsjednik sadašnjeg Upravnog odbora Fonda PIO Alija Košuta, ima dva kandidata za direktora Fonda PIO - potpredsjednika stranke Gutića i člana glavnog odbora Azemovića.

Sadašnja Vlada je početkom avgusta ove godine smijenila svoje dotadašnje predstavnike i imenovala nove - Milošević (DPS), Košuta (BS), Kemal Đečević (DPS) i Marko Kastratović (SDP), preostala tri člana su predstavnici Saveza penzionera, sindikata i Unije poslodavaca. Tako da većinu za izbor direktora imaju predstavnici partija koje su glasale za smjenu Vlade Dritana Abazovića.

Iz Uprave za ljudske resurse su na pitanje "Vijesti" zbog čega kasni procedura izbora novog direktora, odgovorili da su 1. novembra, uz listu kandidata koji ispunjavaju uslove konkursa, uputili resornom Ministarstvu rada i socijalnog staranja dopis u kojem se navodi da će se postupak provjere kompetencija, znanja i sposobnosti kandidata održati 9. novembra 2022. godine. Uprava je zatražila od ministra Admira Adrovića da odredi osobu iz kategorije visoki rukovodni kadar iz Ministarstva, koja će uzeti učešće u radu komisije za provjeru kandidata. Međutim, Ministarstvo je 8. novembra obavijestilo Upravu da ta osoba zbog drugih obaveza tog dana nije u mogućnosti da učestvuje u radu komisije, pa je provjera odložena za 8. decembar.

"Vijesti" su pitale Upravu i da li je pravno moguće da za direktoricu bude predložena Jadranka Milošević koja je član sadašnjeg Upravnog odbora Fonda PIO, koji u konačnom bira direktora.

"Ukazujemo da Uprava za ljudske resurse nije nadležna za izbor kandidata, konkretno direktora/ce Fonda PIO, već je isto u nadležnosti Upravnog odbora Fonda. Naime, u skladu Zakonom o državnim službenicima i namještenicima, Uprava za ljudske resurse, između ostalog, nadležna je za objavu javnog konkursa za starješine državnog organa, selekciju kandidata, kao i utvrđivanje liste za izbor kandidata", naveli su iz Uprave.

Ministarstvo nije odgovorilo da li Milošević može glasati za sebe

”Vijesti” su pitale i Ministarstvo rada i socijalnog staranja šta se desilo sa procedurom izbora direktora Fonda PIO, kao i da li je pravno moguće da za direktoricu bude predložena Jadranka Milošević koja je član sadašnjeg Upravnog odbora Fonda PIO, koji u konačnom bira direktora, ali nisu dobile odgovor.

”Vijesti su pitale i da li Milošević mora podnijeti ostavku u Upravnom odboru prije glasanja o izboru za direktora, kao i da li će Ministarstvo zbog toga predložiti izmjene sadašnjeg sastava Upravnog odbora Fonda PIO ili će zbog toga biti promijenjeni svi predstavnici Vlade u ovoj instituciji, ali iz kabineta Adrovića nije odgovoreno.

Bonus video: