NSP: Dogovor o povećanju zarada policajcima ne može bez nas

Kako je kazao, policijskim službenicima je dosta praznih priča i neispunjenih obećanja i sigurno neće posmatrati kako ih "sindikalci" još jednom "prodaju" zbog ličnih interesa i sopstvenih privilegija

7262 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Nezavisni sindikat policije
Foto: Nezavisni sindikat policije

Predstavnici Nezavisnog sindikata policije nezadovoljni su što nisu bili pozvani na jučerašnji sastanak u Ministarstvu finansija na kome su bili predstavnici Sindikata Uprave policije i Sindikata MUP-a, a razgovaralo se o povećanju zarada policijskim službenicima i usaglašavanju kolektivnog ugovora.

Poručili su kolegama koji se, kako su kazali, predstavljaju kao sindikalci, a u suštini su daleko od toga, da dobro razmisle prije nego dogovore i potpišu bilo šta što se tiče povećanja zarada i kolektivnog ugovora.

Kako navode u saopštenju koje potpisuje predsjednik tog sindikata Igor Rmandić, Nezavisnom sindikatu policije je ranije obećano učešće u pregovorima i tom predlogu se niko nije protivio, a to je javno objavljeno i na sajtu MUP-a.

"Postavlja se pitaje ozbiljnosti pregovora ako dogovori o njihovoj dinamici i načinu traju onoliko koliko i sastanak na kom su postignuti. Sa druge strane ostavljamo mogućnost da je kabinet ministra finansija napravio propust i prosto zaboravio da nas pozove, bez loše namjere. Ako je to u pitanju prihvatićemo izvinjenje i očekujemo poziv za sljedeći sastanak. Ono što ostaje naš stav i od čega nećemo odustati je da plata policijskim službenicima mora biti povećana na način da se koeficijent za obračun zarada poveća ne manje od 25 odsto. Zahtjev je vrlo realan, utemeljen na realnosti u kojoj žive i rade crnogorski građani", navodi Igor Rmandić.

Kako je kazao, policijskim službenicima je dosta praznih priča i neispunjenih obećanja i sigurno neće posmatrati kako ih "sindikalci" još jednom "prodaju" zbog ličnih interesa i sopstvenih privilegija.

"Njihovo ponašanje na sastancima na kojima su učestvovali predstavnici Nezavisnog sindikata policije je u najmanju ruku skandalozno i ni najmanje ne liči na sindikalnu borbu. Dok jedni zastupaju stranu poslodavca i govore nam da 'ne zapinjemo' sa zahtjevima, jer nema para, drugi na pola sastanka ustaju i odlaze, jer imaju neke preče obaveze. Problemi i siromaštvo policajaca njih očigledno ne dotiču", kazao je Rmandić.

Nezavisni sindikat policije se zahvalio Odboru za bezbjednost i odbranu, kao i poslaničkim klubovima u Skupštini Crne Gore koji su nakon sastanaka koje su imali sa predstavnicima sindikata odlučili da podrže njihov predlog za povoljnije uslove penzionisanja policijskih službenika i da predlog o izmjenama zakona upute u skupštinsku proceduru.

"Spremnost za dijalog i razumijevanje koje su pokazali daju nadu da će konačno i policijski službenici biti tretirani adekvatno težini i opasnosti posla koji obavljaju kao i značaju koji imaju za naše društvo. Iskreno se nadamo da će svi poslanici Skupštine Crne Gore razumjeti situaciju u kojoj se nalazimo i da će podržati ovaj predlog prilikom glasanja", navodi Rmandić.

Bonus video: